Ποιος είναι ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ρουθ που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ – Ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας ο ύποπτος

Ποιος είναι ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ρουθ που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ – Ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας ο ύποπτος

Εντοπίστηκε από άνδρα των Μυστικών Υπηρεσιών σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ

Τον Ράιαν Γουέσλι Ρουθ αναφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως τον δράστη της φερόμενης απόπειρας δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ. Το 2022 το Γαλλικό Πρακτορείο είχε πάρει συνέντευξη από τον Ρουθ στο Κίεβο, όπου είχε μεταβεί για να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Ρουθ, 58 ετών, έχει συλληφθεί αφού πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξαν πυρ εναντίον ενός ενόπλου», ο οποίος έφερε τουφέκι τύπου AK-47 κοντά στο γήπεδο του γκολφ του Τραμπ στη Φλόριντα, όπου ο πρώην πρόεδρος έπαιζε χθες, Κυριακή.

 

Ο ύποπτος είχε κρυφτεί μέσα σε θάμνους και στη συνέχεια διέφυγε με ένα μαύρο αυτοκίνητο, προτού εντοπισθεί από τις Αρχές, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

 

Τον 58χρονο εντόπισε πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών όταν είδε την κάννη του όπλου του μέσα από τον αλυσιδωτό φράχτη στα περίχωρα του Trump International Golf Course West Palm Beach South.

Ο πράκτορας, ο οποίος προπορευόταν του Τραμπ προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρχε κάποιος κίνδυνος, άνοιξε πυρ εναντίον του 58χρονου - ο οποίος στη συνέχεια διέφυγε αλλά χάρη σε έναν πολίτη που φωτογράφισε το αυτοκίνητό του, ένα μαύρου χρώματος Nissan, συνελήφθη περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια στο Παλμ Μπιτς.

Αμερικανικά μέσα μεταδίδουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μεταξύ της πέμπτης και της έκτης τρύπας στο γήπεδο γκολφ με τον φίλο του και δωρητή του Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος περιέγραψε ότι «ξαφνικά ακούσαμε μπαμ, μπαμ, μπαμ»

Αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν ο Ρουθ πυροβόλησε ή όχι κατά των πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας.

Όπως δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Μάρτιν Γουίλιαμ Σνάιντερ, ο 58χρονος κατά τη σύλληψή του ήταν ψύχραιμος και ανέκφραστος.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί CNN και CBS μετέδωσαν ότι ο Ρουθ είναι ένας ανεξάρτητος κατασκευαστής κατοικιών στη Χαβάη. Έχει ποινικό μητρώο που εκτείνεται σε δεκαετίες και δημοσιεύει τακτικά άρθρα για την πολιτική και την επικαιρότητα, επικρίνοντας μερικές φορές τον Τραμπ.

Ο Ρουθ είχε εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή του προς την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

«ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΚΟΒΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ, ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ… Μπορώ άραγε να γίνω το παράδειγμα ότι οφείλουμε να νικήσουμε;», είχε γράψει ο Ρουθ σε μήνυμά του στο Twitter (νυν X) το Μάρτιο 2022.

Το Γαλλικό Πρακτορείο είχε πάρει συνέντευξη από τον Ρουθ στα τέλη Απριλίου 2022 στο Κίεβο, όταν είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση υποστήριξης προς τους Ουκρανούς, που ήταν παγιδευμένοι στη Μαριούπολη.

«Ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης και πρέπει να τελειώνουμε μαζί του. Είναι ανάγκη συνεπώς όλοι, σε ολόκληρο τον κόσμο, να σταματήσουν αυτό που κάνουν και να έρθουν εδώ τώρα», είχε δηλώσει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ρουθ υπάρχουν μηνύματα υπέρ της Παλαιστίνης, της Ταϊβάν και κατά της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για κινεζικό «βιολογικό πόλεμο» και αναφορές στον ιό Covid-19 ως «επίθεση».

Όπως δήλωσε ο γιος του, ο Ρουθ είχε ταξιδέψει στην Ουκρανία εθελόντικά για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε ουκρανικά στρατεύματα. Μιλώντας, δε, στην Daily Mail είπε ότι ο πατέρας του μισεί τον Τραμπ «όπως κάθε λογικός άνθρωπος. Ούτε εγώ συμπαθώ τον Τραμπ».

Σε συνέντευξη του στο Newsweek Romania το 2022, είχε δηλώσει ότι βοήθησε στη στρατολόγηση ξένων εθελοντών για να πολεμήσουν για την Ουκρανία.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σταθερά την Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 που η Ρωσία εισέβαλε στο έδαφός της.

Ο Aμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα αντικατασταθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο είτε από την αντιπρόεδρό του, την Κάμαλα Χάρις, η οποία έχει δηλώσει πως θα συνεχίσει την πολιτική υποστήριξης προς την Ουκρανία, είτε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν θέλησε να πει στη διάρκεια τηλεμαχίας στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας αν επιθυμεί να κερδίσει τον πόλεμο το Κίεβο.

Ο Ράιαν Γουέσλι Ρουθ επιχείρησε να πυροβολήσει τον Τραμπ την ώρα που έπαιζε γκολφ

Με βάση το προφίλ του στο Linkedin σπούδασε στο Agricultural and Technical State University στη Βόρεια Καρολίνα και μετακόμισε στη Χαβάη το 2018. Στο Linkedin αυτοπροσδιορίζεται ως "μηχανικό μυαλό" που απολαμβάνει «ιδέες, εφευρέσεις και δημιουργικά projects με καλλιτεχνική διάθεση». Αν και τον τελευταίο χρόνο δεν έχει κάνει αναρτήσεις στο X, συχνά επέκρινε πολιτικούς όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν αλλά και καλλιτέχνες όπως ο Μπρούνο Μαρς.

 

 

Τον Ιούνιο του 2020, έκανε μια ανάρτηση στο X, με την οποία ζητούσε από τον τότε πρόεδρο Τραμπ να κερδίσει την επανεκλογή του εκδίδοντας εκτελεστικό διάταγμα που θα διέταζε το υπουργείο Δικαιοσύνης να διώκει την παραβατική συμπεριφορά της αστυνομίας.

Εκείνη τη χρονιά, έκανε επίσης ανάρτηση για να υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών για την προεδρία της τότε αντιπροσώπου των ΗΠΑ Τούλσι Γκάμπαρντ από τη Χαβάη, η οποία έκτοτε μετατόπισε την υποστήριξή της προς τον Τραμπ.

Σύμφωνα με το Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων Ενηλίκων της Βόρειας Καρολίνας, κάποιος με το ίδιο ονοματεπώνυμο και την ίδια ημερομηνία γέννησης του Routh συγκέντρωσε περισσότερες από δώδεκα ποινικές κατηγορίες το 2001 και το 2002, μεταξύ των οποίων για οπλοφορία και εγκατάλειψη.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2002 πήρε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό κακούργημα για «κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής», όπως δείχνουν τα αρχεία.

 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι αναρτήσεις του φαίνεται να εκφράζουν την απογοήτευση για τον Τραμπ και την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Τον Ιούλιο, μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ στην Πενσιλβάνια, ο Ρουθ προέτρεψε τον Μπάιντεν και τη Χάρις να επισκεφθούν τους τραυματίες των πυροβολισμών στο νοσοκομείο και να παραστούν στην κηδεία ενός πυροσβέστη που σκοτώθηκε στη συγκέντρωση.

Τα αρχεία εγγραφής ψηφοφόρων δείχνουν ότι εγγράφηκε ως ανένταχτος ψηφοφόρος στη Βόρεια Καρολίνα το 2012, ενώ πιο πρόσφατα ψήφισε αυτοπροσώπως κατά τη διάρκεια των προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος της πολιτείας τον Μάρτιο του 2024.

Ο Ρουθ, ο οποίος δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας, έκανε επίσης 19 μικρές δωρεές συνολικού ύψους 140 δολαρίων από το 2019 χρησιμοποιώντας τη διεύθυνσή του στη Χαβάη στην ActBlue, μια επιτροπή πολιτικής δράσης που υποστηρίζει Δημοκρατικούς υποψηφίους, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά αρχεία χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας.

 

Πώς αλλάζουν τα δεδομένα στην ήδη απρόβλεπτη προεκλογική εκστρατεία

Η φερόμενη απόπειρα δίνει νέα τροπή στην ήδη απρόβλεπτη προεκλογική εκστρατεία: μέσα σε μερικές εβδομάδες, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος γλίτωσε παρά τρίχα από την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του, κατόπιν ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την προσπάθειά του να επανεκλεγεί και τη θέση του πήρε εσπευσμένα η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «ανακουφισμένος» που ο αντίπαλός του είναι «σώος» και εξήρε το «έργο της Secret Service» και των υπολοίπων υπηρεσιών επιβολής του νόμου. Στο δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν έχει «καμιά θέση η πολιτική βία, ή οποιασδήποτε μορφής βία, στη χώρα μας».

«Χαρούμενη» που ο κ. Τραμπ είναι ασφαλής δήλωσε επίσης η Κάμαλα Χάρις, τονίζοντας με τη σειρά της μέσω X πως «η βία δεν έχει θέση στην Αμερική».