Μπάιντεν: Εργαζόμαστε προκειμένου η Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους πιο μακράς εμβέλειας εναντίον στόχων στη Ρωσία

Μπάιντεν: Εργαζόμαστε προκειμένου η Ουκρανία να χρησιμοποιεί πυραύλους πιο μακράς εμβέλειας εναντίον στόχων στη Ρωσία

Τι είπε και για τον θάνατο της ακτιβίστριας από τον στρατό του Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται» προκειμένου η Ουκρανία να αποκτήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πυραύλους πιο μακράς εμβέλειας εναντίον ρωσικών στόχων.

«Εργαζόμαστε για αυτό», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα που προβάλλεται επίμονα από τον Oυκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι — με σκοπό να πλήττονται βάσεις από όπου εξαπολύονται επιθέσεις της Ρωσίας.

Έκανε το σχόλιο αυτό μετά την ανακοίνωση δυτικών κυβερνήσεων πως το Ιράν προμήθευσε στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους προς χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που όπως τόνισαν τις ώθησε να προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Το Κίεβο απαιτεί το τελευταίο διάστημα οι σύμμαχοί του να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών ως προς τη χρήση των όπλων που του προμηθεύουν ώστε να πλήττει στο ρωσικό έδαφος «θεμιτούς», κατ’ αυτό, στρατιωτικούς στόχους, ιδίως αεροπορικές βάσεις από όπου απογειώνονται αεροσκάφη για να πλήξουν την ουκρανική επικράτεια.

«Ο θάνατος της ακτιβίστριας από τον στρατό του Ισραήλ ήταν ατύχημα, έγινε εξοστρακισμός στο έδαφος»

Ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης ότι θεωρεί πως ο θάνατος της νεαρής ακτιβίστριας, η οποία είχε αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα, από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αποτέλεσμα «ατυχήματος».

«Προφανώς ήταν ατύχημα, έγινε εξοστρακισμός στο έδαφος και χτυπήθηκε από ατύχημα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ώρες αφού ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έκρινε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να κάνουν «θεμελιώδεις αλλαγές» μετά τον «αδικαιολόγητο» θάνατο της 26χρονης ακτιβίστριας Αϊσενούρ Εζγκέ Εϊγκί.

Η 26χρονη, μέλος του International Solidarity Movement (ISM), μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, βρισκόταν στην Μπέιτα για να πάρει μέρος σε εβδομαδιαία διαδήλωση εναντίον της επέκτασης των ισραηλινών οικισμών, τόνισε ο Νέτα Γκολάν, συνιδρυτής της ΜΚΟ αυτής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «καταδίκασε τη «βάρβαρη» ενέργεια του Ισραήλ με θύμα ειρηνική διαδηλώτρια «εναντίον της κατοχής στη Δυτική Όχθη».