Διχασμένοι οι Γάλλοι με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία της χώρας

Διχασμένοι οι Γάλλοι με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία της χώρας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ανατραπεί γρήγορα με πρόταση μομφής στην κατακερματισμένη γαλλική Εθνοσυνέλευση

Το 52% των Γάλλων δηλώνουν ικανοποιημένοι με τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία της χώρας τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην γαλλική εφημερίδα Journal de Dimanche.

Όπως σημειώνεται, ο νέος πρωθυπουργός θεωρείται ικανός (62% των ερωτηθέντων), ανοιχτός στο διάλογο (61%) και φιλικός (60%). Ωστόσο, το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι σε μια γαλλική Εθνοσυνέλευση κατακερματισμένη όσο ποτέ άλλοτε, ο Μπαρνιέ θα ανατραπεί γρήγορα με πρόταση μομφής. Εξάλλου στην χθεσινή πρώτη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι επελέγη για πρωθυπουργός, επειδή «έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται, να συσπειρώνει τον κόσμο, να τον σέβεται και να τον ακούει», ενώ υπογράμμισε ότι αφενός θα σεβαστεί τα 11 εκατομμύρια ψηφοφόρους του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν και αφετέρου ότι δεν έχει «τίποτα κοινό ή ελάχιστα κοινά με τις θέσεις ή τις ιδεολογίες» του ακροδεξιού αυτού κόμματος.

Ο Μπαρνιέ έθεσε ως προτεραιότητές του «τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών με συγκεκριμένα μέτρα», την αναπροσαρμογή της αξίας της εργασίας και όχι την αύξηση του χρέους της Γαλλίας και τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών. Ερωτηθείς για το αβυσσαλέο δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω στο 5,6% του ΑΕΠ φέτος, ο Μπαρνιέ απάντησε: «Αντιμετωπίζοντας αυτήν την επείγουσα κατάσταση, δεν αποκλείω μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη».