Σε 5 χρόνια θα σταματήσει η εκμετάλλευση κοιτάσματος πετρελαίου σε εθνικό πάρκο του Ισημερινού

Σε 5 χρόνια θα σταματήσει η εκμετάλλευση κοιτάσματος πετρελαίου σε εθνικό πάρκο του Ισημερινού

Έγινε νέα διαμαρτυρία για την συνέχιση της εξόρυξης

Το τέλος της εξόρυξης πετρελαίου από κοίτασμα σε δασική περιοχή στο τμήμα του Αμαζονίου που διαρρέει τον Ισημερινό, που είχε αποφασιστεί τον Αύγουστο του 2023 με δημοψήφισμα, δεν θα καταγραφεί παρά σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας Αντόνιο Γκονσάλβες.

Για τον τερματισμό της παραγωγής στο λεγόμενο «bloc 43», στο πάρκο Γιασούνι (ανατολικά), θα χρειαστούν «πέντε χρόνια και πέντε μήνες», δήλωσε ο κ. Γκονσάλβες σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του.

«Έχουμε ήδη αρχίσει να κλείνουμε ορισμένες πετρελαιοπηγές. Δεν γίνονται πλέον επενδύσεις στις περιοχές ITT (Ισπίγκο, Ταμποκότσα, Τιπουτίνι)», όπως στο μπλοκ 43, μετά το δημοψήφισμα της 20ής Αυγούστου 2023, εξήγησε.

Στο δημοψήφισμα, το 59% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της εξόρυξης πετρελαίου από το τεμάχιο 43, που βρίσκεται σε περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα και όπου ζουν κοινότητες ιθαγενών, κάποιες από τις οποίες έχουν επιλέξει ηθελημένα να είναι απομονωμένες.

Με βάση το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης, η εξόρυξη θα έπρεπε να τερματιστεί προοδευτικά εντός ενός έτους. Όμως η κυβέρνηση συνέχισε την εξόρυξη 50.000 βαρελιών την ημέρα και πλέον.

Σύμφωνα με τον κ. Γκονσάλβες, κυβερνητική επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Ντανιέλ Νομπόα, στην εξουσία εδώ και εννιά μήνες, ετοίμασε σχέδιο για να προχωρήσει η διαδικασία, ώστε να είναι «η ταχύτερη» δυνατή και «ταυτόχρονα να δοθεί η μέγιστη προσοχή σε κάθε κίνδυνο, περιβαλλοντικό, νομικό, οικονομικό και κοινωνικό».

Πρόκειται για σχέδιο «χωρίς προηγούμενο», διαβεβαίωσε, καθώς «δεν είχαμε κάποιο παράδειγμα για να ακολουθήσουμε».

Το μπλοκ 43, που διαχειρίζεται η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petroecuador, καταλαμβάνει μόλις το 0,08% των δέκα εκατομμυρίων στρεμμάτων του προστατευόμενου φυσικού πάρκου του Αμαζονίου και χαρακτηρίζεται το πιο σημαντικό από πλευράς παραγωγής στο Γιασούνι.

Προχθές Τρίτη στο Κίτο αυτόχθονες Ουαορανί που ζουν στο Γιασούνι και οικολόγοι διαδήλωσαν μπροστά στο υπουργείο Ενέργειας με αίτημα να κλείσει το ITT, όπως είχε αποφασιστεί στο δημοψήφισμα, το ταχύτερο δυνατό.

Ανεξάρτητοι ειδικοί του ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμετείχαν στη διαμαρτυρία.

Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε την ίδια ημέρα ότι ο πρόεδρος Νομπόα «δεσμεύεται σθεναρά να τηρήσει» την απόφαση που πήραν οι πολίτες στο δημοψήφισμα, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πέρυσι, η κυβέρνηση του Ισημερινού υπολόγισε ότι το κλείσιμο του μπλοκ 43 θα προκαλέσει ζημία σχεδόν 16,5 δισεκ. δολαρίων σε δυο δεκαετίες.

Ο πρόεδρος Νομπόα είχε ρίξει πρόσφατα την ιδέα να αναβληθεί το κλείσιμο της πετρελαιοπηγής, ώστε να εξασφαλιστεί η ροή των απαιτούμενων κεφαλαίων για την εκστρατεία αντιμετώπισης των συμμοριών που λυμαίνονται το κράτος των Άνδεων.