Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Τουρκία: Μεγάλη φωτιά στο Κορδελιό της Σμύρνης – Καίγονται σπίτια

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Τουρκία: Μεγάλη φωτιά στο Κορδελιό της Σμύρνης – Καίγονται σπίτια

Οι άνεμοι στην περιοχή αγγίζουν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Σμύρνη της Τουρκίας από φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Κορδελιό και έχει κάψει αρκετά σπίτια, ενώ οι καιρικές συνθήκες βοηθούν στην περαιτέρω εξάπλωσή της.

«Εκκενώσαμε ένα χωριό μας. Και στις γειτονίες που βρίσκεται σε εξέλιξη η πυρκαγιά, συμπεριλαμβανομένου και του Ντογάνμπεϊ που βρισκόμαστε τώρα, εκκενώσαμε κάποια σπίτια που βρίσκονται κοντά στη φωτιά» δήλωσε ο νομάρχης Σμύρνης, Σουλεϊμάν Ελμπάν.

Τόνισε επίσης ότι λόγω η ταχύτητα του ανέμου φτάνει στην περιοχή τα 80 χιλιόμετρα την ώρα και για το λόγο αυτό τα εναέρια μέσα αναγκάζονται συχνά να διακόπτουν την επιχείρηση κατάσβεσης.

 

Η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 21:50 το βράδυ της Πέμπτης και μέχρι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται οι προσπάθειες κατάσβεσης, οι οποίες επιχειρούσαν όλη τη νύχτα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ενεργοποιήθηκαν και οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης και σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς δύο αεροπλάνα, πέντε ελικόπτερα και 15 χερσαία οχήματα, πέντε υδροφόρεςκαι δύο μπουλντόζες. Ο ισχυρός άνεμος δυσχεραίνει την προσπάθεια να τεθούν οι φλόγες υπό έλεγχο.

 

Πυρκαγιά ξέσπασε επίσης στις 4:50 τα ξημερώματα στα Αλάτσατα της Κρήνης (Τσεσμέ), δυτικά της Σμύρνης. Στην κατάσβεση συμμετέχουν έξι αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο, πέντε οχήματα και μία υδροφόρα.

Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα απείλησαν σπίτια και μνημεία

Τεράστιο αγώνα δίνει η Πυροσβετική στην Τουρκία σήμερα για να τιθασσεύει τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη τη χώρα καθώς οι καιρικές συνθήκες ξηρασίας, ζέστης και ανέμου οδήγησαν σε μια σειρά πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης μιας που απείλησε μνημεία και τάφους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στο πεδίο μάχης της Καλλίπολης.

 

Στη χερσόνησο όπου μια συμμαχική απόβαση χτυπήθηκε από τα Οθωμανικά στρατεύματα σε μια εκστρατεία διάρκειας ενός έτους το 1915, οι φλόγες έφτασαν στο νεκροταφείο του Καντέρμπουρυ, όπου είναι ενταφιασμένοι στρατιώτες από τη Νέα Ζηλανδία.

Οι εικόνες του σημείου στη βορειοδυτική Τουρκία αποτυπώνουν τους τάφους, μέσα σε έναν καμμένο κήπο με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, μαυρισμένους από τον καπνό και καλυμμένους από στάχτη.

Η φωτιά εκεί τέθηκε υπό έλεγχο την Παρασκευή.

Oπως αναφέρει η The Globe and Mail, αξιωματούχοι είπαν ότι ξεκίνησε από μια σπίθα από γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και εξαπλώθηκε σε δασικές περιοχές.

Σε άλλες περιοχές της χώρας ωστόσο τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης και οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης δουλεύοντας ασταμάτητα μέρα και νύχτα.

 

Στην επαρχία Manisa, πυρκαγιά μαινόταν επί τρεις μέρες στο Gordes, μια αγροτική δασώδη περιοχή στα βορειοδυτικά της Τουρκίας. Σχεδόν 80 σπίτια εκκενώθηκαν και τα περισσότερα κτίρια στο χωριό Karayakup υπέστησαν σοβαρές ζημιές, μετέδωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων Demiroren.

Εν τω μεταξύ, στο κοντινό Bolu, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα για δεύτερη μέρα.

Η Τουρκία έχει κινητοποιήσει δεκάδες αεροσκάφη, εκατοντάδες οχήματα και χιλιάδες προσωπικό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Ο υπουργός Δασών Ibrahim Yumakli προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών το Σαββατοκύριακο λόγω της χαμηλής υγρασίας, των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών.

«Το πόσο μπορούμε να επέμβουμε στην κατάσταση, περιορίζεται σε ένα ορισμένο σημείο», είπε στους δημοσιογράφους.

«Δεν είναι δυνατόν να βγούμε νικητές από αυτόν τον αγώνα χωρίς την υποστήριξη των πολιτών μας. Ως εκ τούτου, ζητώ υψηλού επιπέδου ενσυναίσθηση ειδικά αυτές τις τρεις ημέρες».

Η Γενική Διεύθυνση Δασών προειδοποίησε τους πολίτες να μην ανάβουν φωτιές έξω για τις επόμενες 10 ημέρες λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη δυτική Τουρκία, προειδοποιώντας για 70% μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιών.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο, πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε οικισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, σκοτώνοντας 11 άτομα και δεκάδες άλλους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.