Η γειτονική χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς και μαχητικών Eurofighter από χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Γερμανία
Η Τουρκία εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμφωνία που σύναψε με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την προμήθεια των σύγχρονων μαχητικών F-16 Block-70, καθώς και των κιτ εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών που ήδη διαθέτει.
Σε γραπτή συνέντευξή του στο Reuters, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, ανέφερε ότι η διαδικασία προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα, με την παράδοση και του τελευταίου αεροσκάφους. «Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της τουρκικής στρατηγικής», όπως αναφέρει.
Πέρα από τη συμφωνία για τα F-16, ο Γκιουλέρ τόνισε ότι η Τουρκία εξετάζει την αγορά αεροσκαφών Eurofighter από χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Γερμανία. Αν και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις, η πρόθεση αυτή αντανακλά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει την αεροπορική της ισχύ και να διασφαλίσει την ασφάλειά της μέσω διαφοροποίησης των αμυντικών της προμηθειών.
Όσον αφορά την πιθανότητα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 (σ.σ. σαν αυτά που θα αγοράσει η χώρα μας), ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ότι η στάση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει σταθερή. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στο παρελθόν. Η Τουρκία είχε αρχικά απομακρυνθεί από το πρόγραμμα F-35 λόγω των εντάσεων που προέκυψαν με την Ουάσιγκτον, όμως η Άγκυρα επιδιώκει την επίλυση αυτών των διαφορών με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας.
Στο πλαίσιο των στρατηγικών συμμαχιών της Τουρκίας, ο Γκιουλέρ αναφέρθηκε και στη σχέση της χώρας με το ΝΑΤΟ. Παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να συσφίξει τις σχέσεις της με χώρες της Ανατολής και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ο τούρκος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ. «Η προτεραιότητά μας ως σημαντικού συμμάχου είναι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι του ΝΑΤΟ και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη με τους συμμάχους μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας.
Επιπλέον, ο Γκιουλέρ σχολίασε τις περιφερειακές εξελίξεις στη Συρία, οι οποίες παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Αναφερόμενος στις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Η Άγκυρα επιδιώκει μια συνάντηση κορυφής μεταξύ του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο η Δαμασκός έχει θέσει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο τμήμα της Συρίας. Ο Σύρος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν δυνατή μόνο αν το θέμα της απόσυρσης του τουρκικού στρατού συζητηθεί στην ατζέντα.
Παρά τις πιέσεις, η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι ο συντονισμός για την αποχώρηση των στρατευμάτων της από τη Συρία θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο αφού συμφωνηθεί ένα νέο Σύνταγμα, διεξαχθούν εκλογές και διασφαλιστούν τα σύνορα της χώρας. Ο Γκιουλέρ τόνισε τέλος ότι η κυβέρνηση Ερντογάν παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, εφόσον πληρούνται οι συνθήκες που θα διασφαλίσουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας.