Επίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ: Οι ουκρανικές δυνάμεις προέλασαν έως και 10 χλμ. εντός της Ρωσίας – «Ξέρουμε να αιφνιδιάζουμε» είπε ο Ζελένσκι

Επίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ: Οι ουκρανικές δυνάμεις προέλασαν έως και 10 χλμ. εντός της Ρωσίας – «Ξέρουμε να αιφνιδιάζουμε» είπε ο Ζελένσκι

«Νόμιμη» χαρακτηρίζει την εισβολή η Κομισιόν

Σε συναγερμό βρίσκεται η περιφέρεια του Κουρσκ στη Ρωσία μετά την επίθεση της Ουκρανίας, καθώς οι μάχες συνεχίζονται ακόμη και η επίσημη ενημέρωση δίνεται με το σταγονόμετρο, κυρίως από τη Μόσχα, αφού το Κίεβο τηρεί «σιγή ιχθύος»

Η μόνη επίσημη αναφορά από την ουκρανική πλευρά προέρχεται από αιχμές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που είπε κατά τη διάρκεια παρουσίασης πως «οι πάντες μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πως να αιφνιδιάζει. Και ξέρει πως να πετυχαίνει αποτελέσματα».

Μέχρι στιγμής, μόνο η Μόσχα δίνει στοιχεία για την ουκρανική επίθεση, σημειώνοντας ότι σκοτώθηκαν 660 Ουκρανοί στρατιώτες και ότι καταστράφηκαν 82 τεθωρακισμένα οχήματα. Επίσης, πρόσθεσε ότι σκοτώθηκαν δύο Ρώσοι στρατιώτες και πως τραυματίστηκαν 24 άτομα συνολικά.

 

Δημοσίευμα του Sky News έγραψε ότι με βάση αναφορές οι Ουκρανοί φέρεται να έπιασαν 40 Ρώσους αιχμαλώτους και να έχουν διεισδύσει τουλάχιστον 10 χλμ. στο Κουρσκ.

 

Σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου η Ουκρανία βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο δείχνουν οι Ουκρανοί να διέσπασαν τουλάχιστον δύο ρωσικές αμυντικές γραμμές και να κατέλαβαν 11 χωριά, αλλά και ένα οχυρό.

 

«Η Ουκρανία διεξάγει έναν νόμιμο αμυντικό πόλεμο»

Η Κομισιόν σχολιάζοντας τις εξελίξεις ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία δεν διαπράττει κάποιο αδίκημα εισβάλοντας στη ρωσική επικράτεια, καθώς βρίσκεται στη θέση του αμυνόμενου.

«Πιστεύουμε ότι η Ουκρανία διεξάγει έναν νόμιμο αμυντικό πόλεμο εναντίον μιας παράνομης επίθεσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Και στο πλαίσιο αυτού του νόμιμου δικαιώματος άμυνας, η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να πλήξει τον εχθρό όπου κρίνει απαραίτητο: στο έδαφός της, αλλά και στο έδαφος του εχθρού», πρόσθεσε στη συνέχεια.