Δεκάδες πολίτες στην Ρωσία απέτισαν φόρο τιμής σε μαχητές της Βάγκνερ πεσόντες στο Μαλί

Δεκάδες πολίτες στην Ρωσία απέτισαν φόρο τιμής σε μαχητές της Βάγκνερ πεσόντες στο Μαλί

Σκοτώθηκαν σε μάχες με αυτονομιστές και τζιχαντιστές

Σχεδόν στη σκιά του Κρεμλίνου, πάνω από εβδομήντα Ρώσοι απέτισαν χθες Κυριακή φόρο τιμής στους μισθοφόρους της Βάγκνερ που σκοτώθηκαν σε μάχες με αυτονομιστές και τζιχαντιστές στο βόρειο Μαλί στα τέλη Ιουλίου, πιθανόν στην πιο βαριά και πολύνεκρη ήττα που δοκίμασε ποτέ η ρωσική ιδιωτική εταιρεία στην Αφρική.

Η Βάγκνερ παραδέχθηκε τον περασμένο μήνα ότι μαχητές της και μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί (ΕΔΜα) υπέστησαν απώλειες σε σφοδρές μάχες με αντάρτες Τουαρέγκ και κατά τη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών της Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, κοντά στα σύνορα του Μαλί και της Αλγερίας.

Συμμαχία αυτονομιστών ανταρτών Τουαρέγκ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 ρώσοι μισθοφόροι και 47 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί.

Στη Μόσχα, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Κρεμλίνο, δεκάδες Ρώσοι θρήνησαν τους πεσόντες μισθοφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Άνδρας με στρατιωτική περιβολή και διακριτικά της Βάγκνερ γονάτισε μπροστά σε φωτογραφίες των νεκρών.

Κάτω από λάβαρα με το σύνθημα της εταιρείας μισθοφόρων, «αίμα, τιμή, πατρίδα, θάρρος», ορισμένοι άναψαν κεριά. Γυναίκα γονατισμένη έκλαιγε μπροστά σε φωτογραφία μαχητή. Άλλοι άφηναν κόκκινα τριαντάφυλλα μπροστά σε φωτογραφίες.

Ουδείς από τους παριστάμενους θέλησε να μιλήσει στο Ρόιτερς.

Το Μαλί, φτωχή και περίκλειστη χώρα στην καρδιά του Σαχέλ, παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση αφότου ξέσπασαν το 2012 εξεγέρσεις αυτονομιστών και τζιχαντιστών στον Βορρά.

Οι συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία στο Μαλί με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2020 τερμάτισαν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, την άλλοτε αποικιακή δύναμη, και τους συμμάχους της στη Δύση, στρεφόμενοι στη Ρωσία για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη. Το Μπαμακό λέει πως οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στο έδαφός της δεν είναι μισθοφορικές, αλλά εκπαιδευτές που έστειλε η Μόσχα.