Σε «τεντωμένο σχοινί» η Μέση Ανατολή εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν για την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Σε «τεντωμένο σχοινί» η Μέση Ανατολή εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν για την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια

Η πιθανοί στόχοι της Τεχεράνης και των συμμαχικών της οργανώσεων στις γειτονικές στο Ισραήλ χώρες - Ανησυχία στην Ουάσιγκτον και για αμερικανικούς στόχους

Με κομμένη την ανάσα περιμένει η παγκόσμια κοινότητα τα προαναγγελθέντα αντίποινα του Ιράν και των συμμάχων του προς το Ισραήλ, για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

Με βάση πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες μεταδίδονται και από αραβικά δίκτυα και στο Ισραήλ, το πλήγμα σχεδιάζεται την ιερή μέρα των Εβραίων, Tισά Μπαβ, στις 12 και 13 Αυγούστου. Όπως ανέφερε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ θα στείλει διαπραγματευτές στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστότοπου Αxios, ο πρόεδρος Mπάιντεν απαίτησε από τον Νετανιάχου να προχωρήσει αμέσως σε μια συμφωνία για εκεχειρία και επιστροφή των ομήρων, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει κλιμάκωση, δεν θα πρέπει να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε, ότι στέλνει επιπλέον ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή με μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.

Στους πιθανούς στόχους του Ιράν και των συμμαχικών του οργανώσεων στην περιοχή, είναι φυσικά η πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή. Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό και κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων. Δεδομένου ότι οι περισσότερες Δυτικές χώρες –πλην των ΗΠΑ– δε θεωρούν πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, έχουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ. Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και drone και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ για να την αποκρούσει

Ένας ακόμη πιθανός στόχος είναι η Χάιφα, η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων και άλλους τόσους στην μητροπολιτική περιοχή. Η πόλη αυτή διαθέτει είναι σημαντικό λιμάνι και -κυρίως- παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Εκεί βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.

Μία Ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελέι επίσης κάποιο πιθανό στόχο. Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις, σε μία στιγμή που ο νέος πρόεδρος της χώρας εξελέγη με μία πολύ πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον και σύνθημα για περισσότερο διάλογο με τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά της ανησυχίας είναι τα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, ότι την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να αυξήσει τις αμυντικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εν αναμονή αντιποίνων του Ιράν, η Τεχεράνη θα μπορούσε να χτυπήσει και αμερικανικούς στόχους. Χθες ο Νετανιάχου είπε, ότι «οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μία απλή επίθεση ή ακόμα χειρότερα ότι το Τελ Αβίβ θα απαντήσει ξανά.