Τουρκία: Η κυβέρνηση απαγορεύει την πρόσβαση στο Instagram

Τουρκία: Η κυβέρνηση απαγορεύει την πρόσβαση στο Instagram

Ο λόγος μπορεί να είναι οι αναρτήσεις για τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Με απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνολογιών Πληροφορικής της τουρκικής κυβέρνησης διεκόπη από σήμερα 2 Αυγούστου η πρόσβαση από την Τουρκία στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram.

Επισήμως δεν δόθηκε κάποια εξήγηση. Ωστόσο ορισμένα μέσα ενημέρωσης και πολλοί χρήστες στην έτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, αναφέρουν το γεγονός ότι το Instagram δεν επιτρέπει τις αναρτήσεις για τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Με ανάρτησή του προχθές, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, είχε κατηγορήσει το Instagram επειδή «έκοβε» της αναρτήσεις για τη δολοφονία Χανίγια.

Στην ανάρτησή του, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Καταδικάζω επίσης έντονα την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, η οποία εμποδίζει ενεργά τους ανθρώπους να αναρτούν μηνύματα συλλυπητηρίων για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Χανίγια, χωρίς να επικαλείται κάποια παραβίαση της πολιτικής της. Αυτό είναι λογοκρισία, καθαρά και απλά. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία του λόγου απέναντι σε αυτές τις πλατφόρμες που έχουν δείξει πολλές φορές ότι βρίσκονται κυρίως στην υπηρεσία του παγκόσμιου εκμεταλλευτικού συστήματος αδικίας».