Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Συνάντηση αξιωματούχων του Ιράν με εκπροσώπους συμμάχων της Τεχαράνης από Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη

Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Συνάντηση αξιωματούχων του Ιράν με εκπροσώπους συμμάχων της Τεχαράνης από Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη

Θα συζητήσουν ενδεχόμενα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη

Υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν σήμερα με εκπροσώπους περιφερειακών συμμάχων του Ιράν από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη, προκειμένου να συζητήσουν ενδεχόμενα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, δήλωσαν πέντε πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ, στο Ιράν και στους πληρεξουσίους του μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη χθες Τετάρτη και υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ την Τρίτη σε ισραηλινό πλήγμα στα περίχωρα της Βηρυτού, πρωτεύουσας του Λιβάνου. Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ που είναι σύμμαχοι του Ιράν, καθώς και του υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη κινήματος Χούθι της Υεμένης, της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρακινών αντιστασιακών οργανώσεων θα συμμετάσχουν στη συνάντηση στην Τεχεράνη, ανέφεραν οι πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Το Ιράν και τα μέλη της αντίστασης θα πραγματοποιήσουν ενδελεχή αποτίμηση μετά τη συνάντηση στην Τεχεράνη προκειμένου να εξευρεθεί ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος ανταπάντησης στο σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος με άμεση γνώση της συνάντησης. Άλλος Ιρανός αξιωματούχος είπε πως ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και υψηλόβαθμα μέλη του επίλεκτου σώματος Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν θα λάβουν μέρος. «Το πώς το Ιράν και το μέτωπο της αντίστασης θα απαντήσουν εξετάζεται... Αυτό θα συμβεί οπωσδήποτε και το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) αναμφίβολα θα το μετανιώσει», δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ ότι διενέργησε το πλήγμα που σκότωσε τον Χανίγια μερικές ώρες αφότου είχε παραστεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου στην Τεχεράνη την Τετάρτη. Όμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που οδήγησε σε απειλές για εκδίκηση εναντίον του Ισραήλ και πυροδότησε περαιτέρω ανησυχία ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα μετατρέπεται σε ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ,Τόμερ Μπαρ, μιλώντας σε στρατιωτική τελετή αποφοίτησης στο Ισραήλ αργά χθες προειδοποίησε πως το Ισραήλ θα ενεργήσει εναντίον οιουδήποτε σχεδιάζει να κάνει κακό στους πολίτες του. «Είμαστε επίσης σθεναρά προετοιμασμένοι στην άμυνα. Εκατοντάδες στρατιώτες αεροπορικής άμυνας, μαζί με προσωπικό εναέριου ελέγχου, έχουν τοποθετηθεί σε όλη τη χώρα με τα καλύτερα συστήματα, έτοιμοι να επιτελέσουν την αποστολή τους», είπε ο Μπαρ.

Ο Χανίγια και ο ηγέτης του Ισλαμικού Τζιχάντ, Ζιάντ αλ-Ναχάλα, καθώς και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του κινήματος Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη και της λιβανικής Χεζμπολάχ, παρέστησαν στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν την Τρίτη. Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασίμ και ο βουλευτής Χάσαν Φαντλάλαχ βρίσκονταν στο Ιράν για την τελετή ορκωμοσίας και παρέμειναν εκεί για την κηδεία και τη συνάντηση, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της Χεζμπολάχ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η δολοφονία του Χανίγια θα φέρει τον πόλεμο σε ένα νέο επίπεδο και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. Ορκιζόμενο να ανταποδώσει, το Ιράν δήλωσε πως οι ΗΠΑ φέρουν ευθύνη λόγω της υποστήριξής τους για το Ισραήλ. «Το Ιράν ζήτησε από σημαντικούς διοικητές ιρακινών αντιστασιακών οργανώσεων να ταξιδέψουν στην Τεχεράνη την Τετάρτη για να συμμετάσχουν σε μια επείγουσα σύσκεψη που θα συζητήσει αντίποινα στα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα, μεταξύ των οποίων στον Λίβανο και στο Ιράν και το πλήγμα των ΗΠΑ στο Ιράκ», δήλωσε διοικητής τοπικής ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Άλλη παραστρατιωτική πηγή δήλωσε πως οι διοικητές αντιστασιακών οργανώσεων έφυγαν για να συμμετάσχουν στην κηδεία του Χανίγια και επίσης «σε μια επείγουσα στον ύψιστο βαθμό συνάντηση» για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα αντιποίνων απέναντι στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιρανοί συμμετείχαν σε μεγάλους αριθμούς στην κηδεία του Χανίγια σήμερα, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του. «Όλα τα μέτωπα της αντίστασης θα πάρουν εκδίκηση για το αίμα του Χανίγια», δήλωσε ο Αλί Άκμπαρ Αχμαντιάν, γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν Άξονας της Αντίστασης περιλαμβάνει τη Χαμάς --την παλαιστινιακή οργάνωση που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα αφού επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου-- τη λιβανική Χεζμπολάχ, τους Χούθι της Υεμένης και διάφορες σιιτικές ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ και στη Συρία. Στις 13 Απριλίου το Ιράν εξαπέλυσε ομοβροντία πυραύλων και drones εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα, όπως είπε, για το φονικό πλήγμα που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, όμως σχεδόν όλα καταρρίφθηκαν. «Η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του μάρτυρα Χανίγια θα είναι ισχυρότερη από πριν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Εσμαΐλ Κοσαρί, πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης.