Ποιος είναι ο διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια στην ηγεσία της Χαμάς

Ποιος είναι ο διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια στην ηγεσία της Χαμάς

Το Ισραήλ είχε αποπειραθεί να τον δολοφονήσει το 1997 στο Αμμάν της Ιορδανίας

Ο 68χρονος Χαλέντ Μεσάαλ φέρεται να είναι ο διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια στην ηγεσία της Χαμάς, μετά την δολοφονική επίθεση με ρουκέτα εναντίον του τελευταίου στην οικεία που έμενε στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το Reuters, πηγές της Χαμάς ανέφεραν, ότι ο Μεσάαλ αναμένεται να επιλεγεί ως ο ηγέτης της οργάνωσης. Ο 68χρονος είχε γίνει ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στην εξορία το 1996, ένα χρόνο πριν το Ισραήλ προσπαθήσει να τον δολοφονήσει ενώ βρισκόταν στο Αμμάν της Ιορδανίας, η οποία αντέδρασε απειλώντας να τερματίσει την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Ο Μεσάαλ συνέχισε έκτοτε να εκπροσωπεί την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση σε συναντήσεις με ξένες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς να παρεμποδίζεται από τους αυστηρούς ισραηλινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ίσχυαν για άλλους αξιωματούχους της Χαμάς.

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος, ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, ο οποίος εδρεύει στο Κατάρ και έχει ηγηθεί των διαπραγματευτών της οργάνωσης στις συνομιλίες εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Γάζα, καθώς σύμφωνα πάντα με το Reuters, είναι ο αγαπημένος του Ιράν και των συμμάχων του στην περιοχή. Αντιθέτως, οι σχέσεις του Μεσάαλ με το Ιράν έχουν τεταθεί λόγω της υποστήριξής του στην εξέγερση των σουνιτών μουσουλμάνων το 2011 κατά του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.