Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέση με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέση με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν «ενεπλάκησαν» στον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, πράξη την οποία το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απέδωσε στο Ισραήλ και υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη» να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κατ΄αρχάς, δεν ήμασταν ενήμεροι και δεν έχουμε εμπλακεί» δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη στο Channel News Asia. Σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το πλήγμα του Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ανέφερε: «Δεν μπορώ να σας πως τι σημαίνει αυτό. Μπορώ να σας πω πως είναι επιτακτική ανάγκη να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός, πως η σημασία που έχει αυτό για όλο τον κόσμο παραμένει». Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε ένα φόρουμ στη Σιγκαπούρη, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε πει, ότι «κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία του να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός».

«Από την πρώτη μέρα προσπαθούμε όχι μόνο να βελτιώσουμε την κατάσταση στη Γάζα, αλλά και να αποτρέψουμε την εξάπλωση της σύγκρουσης, είτε στον βορρά με τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, είτε στην Ερυθρά Θάλασσα με τους Χούθι, στο Ιράν, στη Συρία, στο Ιράκ και ούτω καθεξής», είπε ο Μπλίνκεν. «Ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί η θερμοκρασία παντού είναι να εγκαθιδρυθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» τόνισε.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμπλακεί εδώ και μήνες σε συνομιλίες με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες πολέμου που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.