Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι: Η πρώτη εν πλω τελετή έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα και τα μέτρα ασφαλείας

Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι: Η πρώτη εν πλω τελετή έναρξης κατά μήκος του Σηκουάνα και τα μέτρα ασφαλείας

Θα ξεκινήσει στις 20:30 – Τι έχουν ετοιμάσει οι Γάλλοι

Σε λίγες ώρες ξεκινά το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στην Πόλη του Φωτός, το μαγευτικό Παρίσι.

Για αυτήν την κορυφαία παράσταση που θα ξεκινήσει στις 20:30 (ώρα Ελλάδας) και θα έχει διάρκεια 3:45 ωρών κατά μήκος έξι χιλιομέτρων του Σηκουάνα, αυτή η Τελετή Έναρξης θα γίνει για πρώτη φορά.

 

Η παράσταση θα πρέπει να βασίζεται στα σκηνικά που προσφέρει η «Πόλη του Φωτός», οι γέφυρες του Παρισιού, οι στέγες, τα μουσεία -Ορσέ, Λούβρο – και μνημεία όπως το Παλάτι του Κεραμεικού και η Παναγία των Παρισίων, προφανώς.

 

H τελετή θα ξεκινήσει στην περίφημη γέφυρα του Οστερλίτζ και θα ολοκληρωθεί στους κήπους, τα σιντριβάνια και τις πλατείες στη σκιά του Πύργου του Άιφελ, στο Τροκαντερό.

Με πρώτους τους Έλληνες, 85 πλοιάρια με 7.000 αθλητές και επισήμους, θα διαπλεύσουν τον Σηκουάνα σε μια διαδρομή έξι χιλιομέτρων, που θα περάσει από ιστορικά σημεία του Παρισιού, όπως ο Καθεδρικός της Νοτρ Νταμ και η γέφυρα του Νεφ.

Οι θεατές θα πάρουν τη θέση τους σε κερκίδες στις όχθες του ποταμού, όπου πάνελ με έργα παγκοσμίου φήμης κάνουν το τοπίο εκθαμβωτικό.

Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Σαρανταπέντε χιλιάδες αστυνομικοί και ο στρατός βρίσκονται επί ποδός. Αναμένονται 300.000 θεατές που συρρέουν από κάθε γωνιά του πλανήτη και οι εθελοντές προετοιμάζονται να τους υποδεχθούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Κατά μήκος του ποταμού έχουν τοποθετηθεί εμβληματικοί πίνακες μεγάλων ζωγράφων, ενώ διάσημα ονόματα, από το παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα, θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις.

 

«Ποτέ δεν έχει γίνει τελετή έναρξης έξω από γήπεδο. Δεν υπάρχει μοντέλο, είναι η απόλυτη δημιουργία», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 Thomas Jolly και εξομολογήθηκε το όνειρό του χωρίς να επιβεβαιώνει, εάν θα πραγματοποιηθεί: «Ένα γιγάντιο μπαλέτο σε 12 πράξεις με εκατοντάδες χορευτές σε γέφυρες στον Σηκουάνα, καθώς βάρκες επιπλέουν στον ποταμό μεταφέροντας τους αθλητές στον Πύργο του Άιφελ».

Εκατό αθλητές και αθλήτριες θα φορέσουν τα γαλανόλευκα και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού χτυπά στο Παρίσι με 41 γυναίκες και 59 άνδρες σε 17 αθλήματα για την Ελλάδα.

Η ελληνική αποστολή θα πάει για πρώτη φορά με τριψήφιο αριθμό σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το Λονδίνο το 2012.