«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Μυστική Υπηρεσία (Secret Service) «απέτυχε» στην αποστολή της να προστατεύσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απόπειρα δολοφονίας, την 13η Ιουλίου, στην Πενσιλβάνια, παραδέχθηκε σήμερα η διευθύντρια της υπηρεσίας Κίμπερλι Τσίτλε, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

«Αποτύχαμε», δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων η επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής, που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των προσωπικοτήτων υψηλού κύρους στις ΗΠΑ και δέχεται επικρίσεις για ενδεχόμενες ελλείψεις και ανθρώπινες παραλείψεις.

«Ως διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για οποιοδήποτε κενό ασφαλείας», είπε η Τσίτλε, η οποία δέχεται πιέσεις από Ρεπουμπλικανούς να παραιτηθεί.

«Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τη 13η Ιουλίου αποτελεί τη σημαντικότερη επιχειρησιακή αποτυχία στους κόλπους της Secret Service εδώ και δεκαετίες», πρόσθεσε η ίδια.

Όμως, η Τσίτλε υποστήριξε πως η Μυστική Υπηρεσία παρείχε την ασφάλεια που είχε ζητήσει η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ για την εκδήλωση.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως για τη συγκέντρωση της 13ης Ιουλίου, οι λεπτομέρειες που είχαν ζητηθεί, τα εργαλεία που είχαν ζητηθεί για εκείνη την ημέρα, είχαν δοθεί», τόνισε.

Ενώπιον των ισχυρισμών μελών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι η Μυστική Υπηρεσία αρνήθηκε να διατεθούν πόροι για την προστασία του Τραμπ, εκείνη απάντησε ότι η ασφάλεια για τον πρώην πρόεδρο είχε αυξηθεί πριν από την επίθεση.

«Το επίπεδο της ασφάλειας που είχε παρασχεθεί στον πρώην πρόεδρο είχε αυξηθεί πριν από την προεκλογική εκστρατεία και αυξάνεται σταθερά όσο εξελίσσονται οι απειλές», είπε η Τσίτλε. «Η αποστολή μας δεν είναι πολιτική. Αποτελεί στην κυριολεξία ένα ζήτημα ζωής και θανάτου».

Η σημερινή ακρόαση σηματοδοτεί τον πρώτο γύρο της εξέτασης από το Κογκρέσο της απόπειρας δολοφονίας. Την Τετάρτη, ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Τσίτλε απορρίπτει τις πιέσεις να παραιτηθεί, τις οποίες ασκούν ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέιμς Κόμερ επανέλαβε την προτροπή αυτή κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

«Αποτελεί ακράδαντη πεποίθησή μου, διευθύντρια Τσίτλε, ότι θα πρέπει να παραιτηθείτε», της είπε ο Κόμερ. «Η Secret Service απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και έχει έναν σημαντικό προϋπολογισμό. Όμως, τώρα έγινε το πρόσωπο της ανικανότητας».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Κόνολι δήλωσε από την πλευρά του: «Απαράδεκτα περιστατικά, όπως αυτό εδώ, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι είμαστε ένα ολοένα και