Προκλητικός ο Ερντογάν στην τουρκική φιέστα από τα Κατεχόμενα: Μίλησε για «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974» – Επιτέθηκε σε Μητσοτάκη και Δένδια

Προκλητικός ο Ερντογάν στην τουρκική φιέστα από τα Κατεχόμενα: Μίλησε για «ειρηνευτική επιχείρηση του 1974» – Επιτέθηκε σε Μητσοτάκη και Δένδια

«Μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή»

Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Η απόβαση τουρκικών στρατευμάτων άρχισε στην παραλία «πέντε μίλι» της Κερύνειας, σε μια συνδυασμένη επιχείρηση από θάλασσα και αέρα. Η Τουρκία είχε δώσει στην εισβολή την κωδική ονομασία «Αττίλας».

Η εισβολή στο νησί, δεν ξεχάστηκε και ούτε θα ξεχαστεί ποτέ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός ο οποίος σε αυτή τη θλιβερή επέτειο θα βρεθεί στην Κύπρο προκειμένου να τιμήσει μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη αυτούς που έπεσαν στο καθήκον αλλά και να διατρανώσει την αποφασιστικότητα η παρούσα κατάσταση να μην γίνει ποτέ αποδεκτή αλλά αντίθετα να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

 

«Μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή»

Γεμάτη προκλήσεις για την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν η ομιλία Ερντογάν στα Κατεχόμενα για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, με τον τούρκο πρόεδρο να επαναλαμβάνει τη θέση του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Κατά τον Ερντογάν «η ειρηνευτική επιχείρηση του 1974, έφερε ελευθερία και ευημερία στους Τουρκοκύπριους. Βλέπουμε την 20η Ιουλίου ως σύμβολο προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ισότητας. Στο Νότο (ελεύθερη Κύπρο), υπάρχει μια λανθασμένη νοοτροπία ώστε να βλέπουν τον εαυτό τους ως τον μόνο ιδιοκτήτη της Κύπρου».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα επιτέθηκε στον Νίκο Δένδια ενώ για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε: «Πρόσφατα, δυστυχώς, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας προέβη και πάλι σε παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη στο εξωτερικό και του είπαμε ότι θα είμαστε στο νησί στις 20 του μήνα. Του είπαμε «ελπίζω να μην κάνετε καμιά προκλητική αναφορά και είπε ότι δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο».

 

«Εν όψει των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή, λαμβάνονται εξαιρετικά ανεύθυνα μέτρα που κινδυνεύουν να απειλήσουν την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: «Δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δύο φορές. Αγνοώντας τις πραγματικότητες του νησιού, δεν θα φτάσουμε πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο δεν είναι εφικτή. Δεν ωφελεί κανέναν. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε, να συναντηθούμε, να εξασφαλίσουμε διαρκή ειρήνη και λύση στην Κύπρο. Δεν αφήνουμε κανένα χέρι προς λύση να κρέμεται στον αέρα, σε όλη την ιστορία έχουμε επανειλημμένα αποδείξει τις ευσεβείς προθέσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση».

«Το όραμα της λύσης των δύο κρατών που παρουσίασε ο πρόεδρος κ. Τατάρ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 είναι πολύτιμοΗ τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ισότιμη σε όλους τους τομείς με την ελληνοκυπριακή πλευρά. Γι’ αυτό λέμε ότι αν θέλετε λύση, καταγράψτε τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Ελπίζω ότι θα δούμε τις μέρες που οι ηγέτες θα επισκέπτονται και τα δύο κράτη μαζί» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διπλωματικές πηγές: Πάγιες οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση της επανένωσης

Στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό απάντησαν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.

Όπως τονίζουν: «Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες. Εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση» επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα επιμένει στη λύση της επανένωσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Εξάλλου ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία».

Φιέστα Ερντογάν

Την ίδια στιγμή, μεγάλη φιέστα με πολεμικά πλοία, F-16 και στρατιωτική παρέλαση έχει στήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έφθασε το πρωί του Σαββάτου στα Κατεχόμενα. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με αφίσες του τούρκου προέδρου τις οποίες συνοδεύουν επιγραφές όπως: «Η Πατρίδα Τουρκία είναι η μόνιμη εγγύηση της ύπαρξης και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων».

 

Σε μια άνευ προηγουμένου φιέστα, 50 πλοία μαζί με το αεροπλανοφόρο Ανατολού βρίσκονται ανοιχτά της Κύπρου. Επίσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην περιοχή ενώ θα πετάξουν και F-16.

Εξελίξεις στο Κυπριακό «βλέπει» ο Χριστοδουλίδης

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Κυπριακή Δημοκρατίας επισήμανε ότι σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Είναι δύσκολη η μέρα που ξημερώνει αύριο, είναι δύσκολη για όλους μας και το θέμα των αγνοουμένων είναι η τραγικότερη πτυχή αυτής της συνεχιζόμενης κατοχής» δήλωσε σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Αγνοούμενους.

Πρόσθεσε, ότι «αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να υπάρχουμε σήμερα εμείς, για να υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, για να υπάρχουν θεσμοί, πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες – δεν τις παραγνωρίζω, τις γνωρίζω από πρώτο χέρι – για να επαναρχίσει ο διάλογος. Και θεωρώ, στη βάση της πληροφόρησης που έχω, των δεδομένων που έχω ενώπιον μου, ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν και στην ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών».