Ο Τραμπ διηγείται την απόπειρα δολοφονίας του: «Αίμα κύλαγε παντού, είχα τον Θεό μαζί μου» – «Θα είμαι πρόεδρος για όλη την Αμερική, όχι τη μισή»

Ο Τραμπ διηγείται την απόπειρα δολοφονίας του: «Αίμα κύλαγε παντού, είχα τον Θεό μαζί μου» – «Θα είμαι πρόεδρος για όλη την Αμερική, όχι τη μισή»

«Θα κλείσω τα σύνορα από την πρώτη μέρα, θα τελειώσω το τείχος»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε και τυπικά το χρίσμα του κόμματός του, των Ρεπουμπλικάνων, κατά την ομιλία του στο συνέδριό του στο Μιλγουόκι το βράδυ της Πέμπτης.

Ο Τραμπ ξεκίνησε την κεντρική του ομιλία, τονίζοντας πως «η διχόνοια και η διαίρεση στην κοινωνία μας πρέπει να θεραπευτούν. Ως Αμερικανοί, είμαστε μαζί με μια ενωμένη μοίρα και ένα κοινό πεπρωμένο. Σηκωνόμαστε μαζί. Ή καταρρέουμε».

Στη συνέχεια, ο Τραμπ αποδέχτηκε κι επίσημα το προεδρικό χρίσμα του κόμματος -το τρίτο κατά σειρά χρίσμα των Ρεπουμπλικανών- υπό τεράστιες επευφημίες στην αρένα. «Με πίστη και αφοσίωση, αποδέχομαι υπερήφανα το χρίσμα σας», είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους στο Ουισκόνσιν (βόρειες ΗΠΑ). Προέβλεψε «απίστευτη νίκη» στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, υποσχόμενος «τα τέσσερα ομορφότερα χρόνια στην ιστορία» των ΗΠΑ αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Προσπάθησε εξάλλου να φανεί ενωτικός, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του στην Πενσιλβάνια: «Είμαι υποψήφιος για να γίνω ο πρόεδρος όλης της Αμερικής, όχι της μισής», διαβεβαίωσε.

Ήταν η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανέβηκε σε σκηνή από τότε που ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς τον τραυμάτισε με το όπλο του σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια το Σάββατο. Ο Τραμπ φορούσε ακόμη επίδεσμο στο δεξί του αυτί.

 

«Δεν θα το ακούσετε ποτέ από εμένα για δεύτερη φορά, γιατί είναι πραγματικά πολύ οδυνηρό να το λέω», είπε στο πλήθος.

«Άκουσα έναν δυνατό συρτό ήχο και κάτι να με χτυπάει, πολύ δυνατά, στο δεξί μου αυτί», περιέγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είπα στον εαυτό μου: “Ουάου, τι ήταν αυτό, μόνο σφαίρα μπορεί να είναι”, και ακούμπησα το δεξί μου χέρι στο αυτί μου. Όταν κατέβασα το χέρι μου, ήταν γεμάτο αίμα», συνέχισε.

«Αμέσως κατάλαβα ότι ήταν πολύ σοβαρό, ότι δεχόμασταν επίθεση, και με μια κίνηση, έπεσα στο έδαφος».

Το πλήθος ήταν σιωπηλό, καθώς ο Τραμπ εξιστορούσε τη στιγμή του πυροβολισμού του στη συγκέντρωση του Σαββάτου. Πίσω του, σε τεράστιες οθόνες προβάλλονταν οι διάσημες πλέον φωτογραφίες που τράβηξαν φωτορεπόρτερ την ώρα που σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί.

Η σιωπή έσπασε μόνο όταν ο Τραμπ είπε: «Είχα τον Θεό με το μέρος μου» με το πλήθος να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

«Έτρεχε αίμα παντού»

«Κύλαγε αίμα παντού, και όμως, κατά κάποιον τρόπο ένιωθα πολύ ασφαλής, επειδή είχα τον Θεό στο πλευρό μου», τόνισε στη συνέχεια ο Τραμπ, καθώς συνέχιζε να περιγράφει την εμπειρία του από την επίθεση.

«Αν δεν είχα κουνήσει το κεφάλι μου την τελευταία στιγμή, η σφαίρα του δολοφόνου θα είχε πετύχει τέλεια το στόχο της και δεν θα ήμουν απόψε μαζί σας», είπε.

«Υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να είμαι εδώ απόψε», επίσημανε και συνέχισε: «Στέκομαι μπροστά σας σε αυτή την αρένα μόνο χάρη στον παντοδύναμο Θεό. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ήταν μια προνοητική στιγμή».

Ο Τραμπ δήλωσε στο πλήθος ότι ένας γιατρός του είπε ότι τα αυτιά αιμορραγούν περισσότερο από άλλα μέρη του σώματος. «Οπότε μάθαμε κάτι», σχολίασε, ενώ το πλήθος γέλασε ως απάντηση. Ο Τραμπ ανέφερε στο κοινό ότι «δεν έπρεπε να είναι εδώ απόψε».

 

«Εσύ είσαι!», φώναξε ένας αντιπρόσωπος από τη Νεμπράσκα τότε το πλήθος σηκώθηκε γρήγορα και τραγούδησε: «Ναι, είσαι!» Ο ίδιος τόνισε ότι είναι μαζί τους «μόνο με τη χάρη του παντοδύναμου Θεού».

«Δεν θα σπάσουμε. Δεν θα λυγίσουμε. Δεν θα υποχωρήσουμε. Και δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για εσάς, την οικογένειά σας και την υπέροχη χώρα μας. Ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.

Στην αρένα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον Κόρεϊ Κομπερατόρε, ο οποίος σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς στην Πενσιλβάνια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του Τραμπ.

Ο 50χρονος εθελοντής επικεφαλής της πυροσβεστικής δέχτηκε πυρά, καθώς έπεσε πάνω σε μέλη της οικογένειάς του για να τα προστατεύσει. «Έχασε τη ζωή του ανιδιοτελώς ενεργώντας ως ανθρώπινη ασπίδα για να τους προστατεύσει από τις ιπτάμενες σφαίρες», δήλωσε ο Τραμπ.

 

«Ζητώ να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του φίλου μας Κόρεϊ», ανέφερε ακόμη ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από το να δίνεις τη ζωή σου για τους άλλους, αυτό είναι το πνεύμα που σφυρηλάτησε την Αμερική στις πιο σκοτεινές ώρες της και αυτή είναι η αγάπη που θα οδηγήσει την Αμερική πίσω στην κορυφή των ανθρώπινων επιτευγμάτων και του μεγαλείου. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε», είπε, λέγοντας στους παρευρισκόμενους ότι απόψε

Το πλήθος φώναζε «Κόρεϊ» και ο Τραμπ κάποια στιγμή πήγε σε μια στολή πυροσβέστη, που αντιπροσώπευε τον Κομπερατόρε που ήταν πυροσβέστης, και φίλησε το προστατευτικό κράνος.

«Τι καλός άνθρωπος που ήταν», σημείωσε και συνέχισε: «Λειτούργησε ως ανθρώπινη ασπίδα» για να προστατεύσει την οικογένειά του από τις σφαίρες.

Ο Τραμπ μίλησε για τη στιγμή που σήκωσε τη γροθιά του στον αέρα μετά τον πυροβολισμό του, όταν είπε: «Πολεμήστε». Το πλήθος ξέσπασε σε κραυγές «πάλεψε, πάλεψε, πάλεψε».

Ήταν ένα επαναλαμβανόμενο σύνθημα όλη την εβδομάδα στο συνέδριο.

«Θα κλείσω τα σύνορα από την πρώτη μέρα, θα τελειώσω το τείχος»

Ο Τραμπ υποσχέθηκε ακόμη στην ομιλία του να βάλει τέλος στην είσοδο παράτυπων μεταναστών στη χώρα του από την «πρώτη μέρα» της ενδεχόμενης νέας θητείας του, «κλείνοντας τα σύνορα», ενώ δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει την οικοδόμηση του αντιμεταναστευτικού τείχους στη μεθόριο με το Μεξικό.

«Θα βάλω τέλος στην κρίση της παράνομης μετανάστευσης κλείνοντας τα σύνορά μας και τελειώνοντας το τείχος», διαβεβαίωσε ο πρώην πρόεδρος, επανερχόμενος στα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για το πρόβλημα, που σκόνταψαν σε πολλά εμπόδια, και στις δικαστικές αίθουσες, κατά την πρώτη θητεία του.

Εξάλλου, υποσχέθηκε πως θα «σώσει» τη χώρα από την «ανίκανη και αποτυχημένη» κυβέρνηση του Δημοκρατικού διαδόχου του Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας τη θεωρία του πως η Αμερική είναι «έθνος σε παρακμή».

Δεσμεύτηκε πως θα ευνοήσει την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, με άλλα λόγια ότι θα αναιρέσει μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής που έλαβε η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν. Υποσχέθηκε να ανακατευθύνει το σύνολο των κεφαλαίων που διατίθενται στην κατ’ αυτόν «πράσινη απάτη».

Ακόμη, κάλεσε να μη «δαιμονοποιείται» η αντιπολίτευση και η «πολιτική διαφωνία», αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις σε βάρος του.

Μερικά 24ωρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο πρώην πρόεδρος απαίτησε οι Δημοκρατικοί να πάψουν «αμέσως» να τον χαρακτηρίζουν «εχθρό της δημοκρατίας», «απειλή» για το πολίτευμα – ενώ, ταυτόχρονα, κατηγόρησε το αντίπαλο κόμμα πως «καταστρέφει τη χώρα μας».

Aν οι όμηροι στη Γάζα δεν έχουν επιστρέψει ώσπου «αναλάβει την εξουσία», η Χαμάς θα πληρώσει «πολύ ακριβά»

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζοντας πως «δεν θα ξεσπούσε ποτέ» αν ήταν εκείνος πρόεδρος, ενώ απευθυνόμενος σε «όλο τον κόσμο» τόνισε «σας λέω το εξής: οι όμηροί μας το καλό που σας θέλω να έχουν επιστρέψει προτού αναλάβω την εξουσία, γιατί αλλιώς θα το πληρώσετε πολύ ακριβά», προφανώς αναφερόμενος στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Ευρύτερα, ο κ. Τραμπ παρουσίασε τον εαυτό του ως ηγέτη με μεγάλο διεθνές κύρος, ικανό να βάλει τέλος σε συρράξεις «μ’ ένα τηλεφώνημα», υπενθυμίζοντας τις διαπραγματεύσεις του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Πιστεύω πως του λείπω», χαριτολόγησε ο κ. Τραμπ, υποσχόμενος πως, αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η Βόρεια Κορέα, χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, θα σταματήσει τις πυραυλικές δοκιμές.

«Οι αντίπαλοί μας κληρονόμησαν έναν ειρηνικό κόσμο και τον μεταμόρφωσαν σ’ έναν πλανήτη σε πόλεμο (…) Δείτε την επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Δείτε τι γίνεται στην Ουκρανία», ανέφερε.

Τι είπε για την υπόθεση με τα απόρρητα έγγραφα

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία κάλεσε ακόμη τους Δημοκρατικούς να σταματήσουν το «κομματικό κυνήγι μαγισσών» εναντίον του. Ως παράδειγμα, σημείωσε ότι δικαστής της Φλόριντα απέρριψε τη Δευτέρα την υπόθεση απόρρητων εγγράφων του.

Ο δικαστής έκρινε ότι «ο εισαγγελέας και η υπόθεση των πλαστών εγγράφων εναντίον μου ήταν εντελώς αντισυνταγματικές και ολόκληρη η υπόθεση απορρίφθηκε από το δικαστήριο», δήλωσε ο Τραμπ.

«Αν οι Δημοκρατικοί θέλουν να ενώσουν τη χώρα μας, θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτό το κομματικό κυνήγι μαγισσών, το οποίο περνάω εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, και θα πρέπει να το κάνουν αυτό χωρίς καθυστέρηση και να επιτρέψουν να διεξαχθούν εκλογές που είναι αντάξιες του λαού μας. Θα τις κερδίσουμε ούτως ή άλλως».

Είπε επίσης ότι το Δημοκρατικό Κόμμα «θα πρέπει να σταματήσει αμέσως να χρησιμοποιεί ως όπλο το σύστημα δικαιοσύνης και να χαρακτηρίζει τον πολιτικό του αντίπαλο ως εχθρό της δημοκρατίας».

Σημείωσε επίσης τις κλητεύσεις που έχουν λάβει τα μέλη της οικογένειάς του από το Κογκρέσο.

«Τους έχουν κλητεύσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο, πιθανώς στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, κάθε εβδομάδα, παίρνουν άλλη μια κλήτευση από τους Δημοκρατικούς, την τρελή Νάνσι Πελόζι», είπε. «Πρέπει να το σταματήσουν αυτό γιατί καταστρέφουν τη χώρα μας».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει βγει νικητής παρά κάθε δίωξη και κατηγορία εναντίον του. «Ο χρόνος που πρέπει να ξοδέψετε – αν αφιέρωναν αυτή την ιδιοφυΐα για να βοηθήσουν τη χώρα μας, θα είχαμε μια πολύ ισχυρότερη και καλύτερη χώρα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ όταν έφτασε στην αρένα καταχειροκροτήθηκε από το κοινό ενώ ακογούταν ο ροκ ύμνος Back in Black των AC/DC.

«Η ομιλία που επρόκειτο να δώσω την Πέμπτη θα ήταν βαρετή» δήλωσε στην Washington Examiner ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντνας πως η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του άλλαξε πολλά και στην συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε «Ειλικρινά, θα είναι μια εντελώς διαφορετική ομιλία τώρα».

Λίγο πριν την ομιλία του ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τα επίσημα έγγραφα για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών, ενώ βρισκόταν στα παρασκήνια, είπε μια πηγή στο CNN.