Ο «προστάτης των αδύναμων» Αββάς Πιερ, 17 χρόνια μετά τον θάνατό του, κατηγορείται στη Γαλλία για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών

Ο «προστάτης των αδύναμων» Αββάς Πιερ, 17 χρόνια μετά τον θάνατό του, κατηγορείται στη Γαλλία για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών

Οι καταγγελίες αφορούν σεξουαλικές επιθέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι το 2005

Ο Αββάς Πιερ, μια εμβληματική προσωπικότητα για τη Γαλλία που πέθανε το 2007 αφού αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπεράσπιση των πιο αδύναμων, κατηγορείται από πολλές γυναίκες για σεξουαλικές επιθέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι το 2005, ανακοίνωσαν σήμερα τρεις οργανώσεις που συνεχίζουν το έργο του.

Ο συνιδρυτής του Κινήματος προς Εμμαούς, ο Γάλλος Καθολικός ιερέας και αντιστασιακός κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν επί χρόνια η προσωπικότητα που θαύμαζαν περισσότερο οι Γάλλοι. Ο Αββάς Πιερ, που αγωνίστηκε κατά του αποκλεισμού των πιο αδύναμων στην κοινωνία, γεννήθηκε το 1912 και το κοσμικό του όνομα ήταν Ανρί Γκρουές.

Έπειτα από μια μαρτυρία που έκανε λόγο για «σεξουαλική επίθεση του Αββά Πιερ σε μια γυναίκα», διεξήχθη εσωτερική έρευνα από μια οργάνωση που ειδικεύεται στην πρόληψη της βίας, την Egaé, εξήγησαν οι οργανώσεις Διεθνής Εμμαούς, Εμμαούς Γαλλίας και Ίδρυμα Αββά Πιερ.

«Η εργασία αυτή επέτρεψε να συλλεχθούν μαρτυρίες επτά γυναικών που έκαναν λόγο για συμπεριφορές που θα μπορούσαν να παραπέμπουν σε σεξουαλική επίθεση ή σε σεξουαλική παρενόχληση» με δράστη τον Αββά Πιερ, πρόσθεσαν, διευκρινίζοντας ότι η μία από τις γυναίκες ήταν ανήλικη την εποχή εκείνη.

«Χαιρετίζουμε το θάρρος των ανθρώπων που έδωσαν τη μαρτυρία τους και επέτρεψαν, με τη φωνή τους, να έρθουν στο φως αυτά τα γεγονότα» αναφέρουν οι τρεις οργανώσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα και από την καθολική εφημερίδα La Croix.

«Τις πιστεύουμε, ξέρουμε ότι αυτές οι απαράδεκτες πράξεις άφησαν ουλές και στεκόμαστε στο πλευρό τους», πρόσθεσαν. «Οι αποκαλύψεις αυτές συγκλονίζουν τις οργανώσεις μας» και «αυτές οι συμπεριφορές αλλάζουν ριζικά την εικόνα που έχουμε για έναν άνδρα γνωστό πάνω απ’ όλα για τον αγώνα του κατά της φτώχειας, της αθλιότητας και του αποκλεισμού», πρόσθεσαν.

Η Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας ανέφερε με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ ότι πληροφορήθηκε «με οδύνη» αυτές τις μαρτυρίες και εξέφρασε «τον αποτροπιασμό της».

Σύμφωνα με μια πηγή του Κινήματος προς Εμμαούς, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια καταγγελία από τα θύματα στις δικαστικές αρχές.