Politico: Η επίθεση στον Τραμπ προκαλεί φόβο στις καρδιές των Ευρωπαίων

Politico: Η επίθεση στον Τραμπ προκαλεί φόβο στις καρδιές των Ευρωπαίων

«Oι πολιτικές δολοφονίες δεν είναι πλέον ασυνήθιστες»

Σε όλη την Ευρώπη, οι πολιτικοί παρακολούθησαν την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο με ένα αίσθημα τρόμου. Αυτό που πολλοί είδαν, όπως αναφέρει το «Politico», ήταν ένας αυξανόμενος κίνδυνος που αντανακλάται κατευθείαν σε αυτούς. Ενώ η Γηραιά Ήπειρος άρχισε να αφομοιώνει πόσο κοντά έφτασε στον θάνατο ο Τραμπ, το μήνυμα από τους ευρωπαίους ηγέτες ήταν σαφές: Εφόσον συμβαίνει στην Αμερική, θα μπορούσε να συμβεί και εδώ.

Στη Γαλλία, η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι η απόπειρα δολοφονίας αποτελεί σύμβολο της «βίας που υπονομεύει τις δημοκρατίες μας», τονίζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η Γαλλία δεν είναι ασφαλής από αυτή τη βία».

Η Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας, δήλωσε ότι «σε όλο τον κόσμο υπάρχουν όρια που δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνιούνται. Είναι μια προειδοποίηση προς όλους, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια και την τιμή στην πολιτική».

Για πολλούς ευρωπαίους πολιτικούς, η επίθεση κατά του Τραμπ δεν ήταν απλώς μια προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά μια υπενθύμιση του τι έχει ήδη συμβεί σε μια ήπειρο όπου η βία και οι πολιτικές δολοφονίες δεν είναι πλέον ασυνήθιστες. Τον Μάιο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έμεινε σοβαρά τραυματισμένος αφού πυροβολήθηκε σε μια επίθεση με προφανή πολιτικά κίνητρα, αναφέρει το δημοσίευμα. Τον περασμένο μήνα, η Μέτε Φρέντρικσεν, η πρωθυπουργός της Δανίας, δέχτηκε επίθεση από έναν άνδρα, ενώ περπατούσε στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Η Γερμανία έχει επίσης βιώσει μια σειρά βίαιων επιθέσεων σε πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στον Ματίας Έκε, υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Ιουνίου, ο οποίος νοσηλεύτηκε μετά από άγρια επίθεση που δέχτηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής αφισοκόλλησης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο δύο εν ενεργεία μέλη του κοινοβουλίου δολοφονήθηκαν τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η βουλευτής των Εργατικών, Τζο Κοξ, δολοφονήθηκε το 2016 από έναν νεοναζί κατά τη διάρκεια εκστρατείας για το δημοψήφισμα στην ΕΕ, ενώ ο βουλευτής Ντέιβιντ Άμες μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους, ενώ συναντούσε ψηφοφόρους το 2021. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Λίντσεϊ Χόιλ, αποκάλυψε ότι το μόνο πράγμα που τον κρατούσε ξύπνιο τη νύχτα ήταν η σκέψη της δολοφονίας ενός ακόμα βουλευτή. Χθες το βράδυ, ο Χόιλ απέστειλε επιστολή στον Τραμπ σε ένδειξη αλληλεγγύης, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι «είμαστε σε πόλεμο» με εξτρεμιστές που δεν πιστεύουν στη δημοκρατία.

Η αντεπίθεση

Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) αυτή την εβδομάδα στο Blenheim Palace στη νότια Αγγλία παρέχει στους ευρωπαίους ηγέτες την ευκαιρία να πάρουν θέση κατά της πολιτικής βίας στον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ. Οι ηγέτες 47 ευρωπαϊκών χωρών πρόκειται να συγκεντρωθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη. Ο Κιρ Στάρμερ, ο νέος πρωθυπουργός των Εργατικών της Βρετανίας, θα είναι ο οικοδεσπότης, ενώ ένα από τα τρία στρογγυλά τραπέζια της EPC θα είναι αφιερωμένο στην «υπεράσπιση και διασφάλιση της δημοκρατίας».

Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη έχουν ήδη εισαγάγει νέους νόμους για την προστασία των πολιτικών από την αυξανόμενη απειλή. Στη Σλοβακία ψηφίστηκε νέα νομοθεσία τον περασμένο μήνα μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού, Φίτσο, που απαγορεύει τις συγκεντρώσεις κοντά στα σπίτια πολιτικών ή στα κυβερνητικά κτίρια. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επιπλέον δαπάνες 31 εκατομμυρίων λιρών για την ασφάλεια των βουλευτών.

Όμως, για πολλούς κορυφαίους πολιτικούς η απειλή παραμένει πολύ υψηλή. Ο Γκέερτ Βίλντερς, ηγέτης του ολλανδικού ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας (PVV), ο οποίος και ο ίδιος τελεί υπό προστασία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, λόγω απειλών για δολοφονία, έγραψε στο X: «Αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί και στην Ολλανδία. Μην το υποτιμάτε».