Κι άλλη επίθεση των Χούθι σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα

Κι άλλη επίθεση των Χούθι σε δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα

Έχουν προκληθεί ζημιές αλλά δεν έχουν υπάρχουν τραυματίες

Οι Χούθι εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στην Ερυθρά Θάλασσα το τελευταίο 24ωρο ενώ ανάμεσα τους βρίσκεται κι ένα σκάφος ελληνικής εκμετάλλευσης σύμφωνα με την  Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της USCENTCOM κατέστρεψαν με επιτυχία πέντε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) των υποστηριζόμενων των Χούθι, τρία πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και δύο πάνω από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Συγκεκριμένα οι Χούθι επιτέθηκαν στο MT Chios Lion, ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Λιβερίας, ιδιοκτησίας των Νήσων Μάρσαλ και ελληνικής εκμετάλλευσης, με ένα USV στην Ερυθρά Θάλασσα. Το USV προκάλεσε ζημιές, αλλά το MT Chios Lion δεν έχει ζητήσει βοήθεια. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

 

Επιπλέον, οι αντάρτες εξαπέλυσαν πολλαπλές επιθέσεις κατά του MT Bentley I, ενός δεξαμενόπλοιου με σημαία Παναμά, ιδιοκτησίας Ισραήλ και υπό τη διαχείριση της Μονακό, στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο μετέφερε φυτικά έλαια από τη Ρωσία στην Κίνα. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι χρησιμοποίησαν τρία σκάφη επιφανείας σε αυτή την επίθεση, ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV) και δύο μικρά σκάφη. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Αργότερα, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων (ASBM) από περιοχή της Υεμένης που ελέγχεται από τους Χούτι, πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα προς το MT Bentley I. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Διαπιστώθηκε ότι αυτά τα UAV αποτελούσαν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, τις δυνάμεις του συνασπισμού και τα εμπορικά πλοία στην περιοχή. Οι ενέργειες αυτές έγιναν για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και για να καταστούν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και ασφαλέστερα αναφέρεται στην ανάρτηση.