Τι είπε για την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υπό εντεινόμενη πίεση για να αποσυρθεί από την κούρσα για την επανεκλογή του, αντεπιτέθηκε, επαναλαμβάνοντας κατά τη διάρκεια της μακράς συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της 75ης συνόδου του NATO πως θεωρεί ότι ο ίδιος έχει τα περισσότερα «προσόντα», πως είναι ο καταλληλότερος για να αντιμετωπίσει τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.
«Νομίζω πως είμαι ο άνθρωπος με τα περισσότερα προσόντα για να είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Τον νίκησα μια φορά ήδη, θα τον νικήσω ξανά», διαβεβαίωσε ο κ. Μπάιντεν. Το ζητούμενο, πρόσθεσε, δεν είναι η υστεροφημία του, η πολιτική κληρονομιά του: «Το κάνω για να τελειώσω τη δουλειά που άρχισα».
Αν και η επίδοση του Μπάιντεν κρίθηκε μάλλον καλή, επισκιάστηκε από τουλάχιστον δυο μεγαλειώδη φραστικά ολισθήματα, καθώς η υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο παραμένει επισφαλής, εν μέσω των αμφισβητήσεων για την πνευματική του οξύτητα.
Καθώς η συνέντευξη Τύπου συμπλήρωνε κάπου μια ώρα, ακόμη δυο Δημοκρατικοί πολιτικοί τον παρότρυναν να εγκαταλείψει.
Προμηνύεται αυτό τον πολλαπλασιασμό των εκκλήσεων να αποσυρθεί; Τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν αν ο Τζο Μπάιντεν, στα σχοινιά μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη του περασμένου μήνα, απλά κέρδισε λίγο χρόνο, ή αντίθετα θα υπερκεράσει τη δυσαρέσκεια —αν όχι ανταρσία— στο κόμμα του, που συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις.
«Είμαι αποφασισμένος να είμαι υποψήφιος, όμως νομίζω πως είναι σημαντικό να καθησυχαστούν οι φόβοι», αναγνώρισε ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, υποσχόμενος να συνεχίσει ενεργά την εκστρατεία του.
Άλλοτε τραυλός, ο Αμερικανός πρόεδρος ουδέποτε υπήρξε μέγας ρήτορας. Και χθες μάσαγε ενίοτε τα λόγια του ή άφηνε φράσεις ημιτελείς, πλην όμως έδειξε ικανός να χειριστεί περίπλοκα διεθνή και πολιτικά ζητήματα χωρίς σημειώσεις και χωρίς auto-cue.
Η εμφάνισή του δεν χώραγε καμιά σύγκριση με την καταστροφική επίδοσή του στην τηλεμαχία της 27ης Ιουνίου με τον ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του, όταν ήταν εμφανώς σε σύγχυση και έμοιαζε τρομερά κουρασμένος.
Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε χθες πως εννοεί να «τελειώσει τη δουλειά» που άρχισε το 2020 και διαβεβαίωσε πως θα είναι ακόμα ικανός, αν επανεκλεγεί, να «αντιμετωπίσει» τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, τον Σι Τζινπίνγκ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε τρία χρόνια.
«Υποβλήθηκα σε τρεις νευρολογικές εξετάσεις, εντατικές και σημαντικές», η πιο πρόσφατη από τις οποίες έγινε «τον Φεβρουάριο», θύμισε, και οι γιατροί «λένε πως είμαι σε καλή φόρμα. Είμαι καλά».
Υποβάθμισε για ακόμη μια φορά τις δυσοίωνες δημοσκοπήσεις και διαβεβαίωσε πως αυτός έχει τα «περισσότερα προσόντα», ότι είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος της παράταξής του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.
«Υπάρχουν κι άλλοι που θα μπορούσαν να νικήσουν τον Τραμπ, αλλά είναι τρομερά δύσκολο να ξεκινάς από το μηδέν», πρόσθεσε, κάτι λιγότερο από τέσσερις μήνες προτού ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος, για την πνευματική οξύτητα του οποίου εγείρονται ερωτήματα, αρνήθηκε πως πρέπει να πηγαίνει για ύπνο στις 20:00 κάθε βράδυ, πάντως αναγνώρισε πως πρέπει να κάνει περισσότερη οικονομία δυνάμεων.
Συνηθισμένος στα φραστικά ολισθήματα, έκανε δυο εντυπωσιακές γκάφες, τη μια από τις οποίες έσπευσε να εκμεταλλευθεί ο αντίπαλός του.
Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν θα είχα επιλέξει τον αντιπρόεδρο Τραμπ αν δεν θεωρούσα πως έχει τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος», αντί να προφέρει το όνομα της Κάμαλας Χάρις.
«Σπουδαία δουλειά, Τζο», κάγχασε αμέσως ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social, του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διέπραξε μνημειώδες φραστικό ολίσθημα.
Στη σύνοδο του NATO, ανήγγειλε τον «πρόεδρο Πούτιν» καθώς υποδεχόταν επί σκηνής τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Και τώρα θα δώσω τον λόγο στον πρόεδρο της Ουκρανίας, που έχει τόσο θάρρος όσο και αποφασιστικότητα. Κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ο Δημοκρατικός, 81 ετών, προτού συνειδητοποιήσει το λάθος, επιστρέψει στο μικρόφωνο και δηλώσει: «...θα νικήσει τον πρόεδρο Πούτιν. Ο πρόεδρος Ζελένσκι!»
«Είμαι τόσο επικεντρωμένος στο να νικηθεί ο Πούτιν», δικαιολογήθηκε.
Ολοένα περισσότεροι Δημοκρατικοί αμφισβητούν το εάν ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί ακόμη να σώσει την υποψηφιότητά του, μερικές εβδομάδες πριν από το εθνικό συνέδριο του κόμματος στο οποίο υποτίθεται θα οριστικοποιηθεί, από τη 19η ως την 22η Αυγούστου στο Σικάγο.
Ορισμένοι τοποθετήθηκαν δημόσια, χωρίς ωστόσο οι εκκλήσεις να εγκαταλείψει να έχουν γίνει μέχρι στιγμής μαζικές, ούτε να τις ενστερνιστούν οι σημαντικότερες μορφές της παράταξης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η ομάδα του Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει διακριτικά να κάνει έρευνα για τις πιθανότητες που έχει η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, 59 ετών, να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ενώ, σύμφωνα με πηγές του CBS στο Δημοκρατικό κόμμα, «δεκάδες» κοινοβουλευτικοί της παράταξης ετοιμάζονται να ζητήσουν δημόσια από τον πρόεδρο να αποσυρθεί, κάτι που έχουν πράξει ήδη πάνω από δέκα.
Και, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό των ABC News και Washington Post, τα δυο τρίτα (το 67%) των Αμερικανών θεωρούν πως ο κ. Μπάιντεν πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αξιοσημείωτα, στις τάξεις των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών η άποψη αυτή είναι επίσης πλειοψηφική, φθάνει το 56%.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ φοβούνται «καταστροφή» σε περίπτωση νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία.
Οι «ευρωπαίοι σύμμαχοι» δεν είπαν «‘Τζο, μην θέσεις υποψηφιότητα’», τόνισε σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό που μου είπαν ήταν ‘πρέπει να νικήσεις, δεν μπορείς να αφήσεις να επιστρέψει αυτός ο τύπος. Θα ήταν καταστροφή’», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να αποσυρθούν από τον κόσμο», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. «Ο προκάτοχός μου έχει κάνει σαφές πως δεν αναλαμβάνει καμιά δέσμευση υπέρ του NATO», στηλίτευσε ο Αμερικανός πρόεδρος, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ.
«Η τάση είναι θετική»
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε δημοσιογράφους, ότι σημειώνεται «πρόοδος» στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς με σκοπό να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και μήνες για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να ανοίξει ο δρόμος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», είπε. «Πρόκειται για δύσκολα ζητήματα, περίπλοκα. Υπάρχουν ακόμη χάσματα που πρέπει να γεφυρωθούν. Σημειώνουμε πρόοδο. Η τάση είναι θετική κι είμαι αποφασισμένος να επιτύχω αυτή τη συμφωνία, να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος, που πρέπει να τελειώσει τώρα», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.
«Ανακεφαλαιώνοντας, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να είχαμε πείσει τους Ισραηλινούς να κάνουν», αναγνώρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως «σε τελευταία ανάλυση, έχουμε μια ευκαιρία τώρα» και «είναι καιρός να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», επέμεινε.
Ο Δημοκρατικός διαβεβαίωσε επίσης για ακόμη μια φορά πως η χώρα του, ο βασικός προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ, δεν θα στείλει βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία.
«Δεν θα προμηθεύσω βόμβες 2.000 λιβρών. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τη Γάζα ή σε οποιαδήποτε άλλη κατοικημένη περιοχή χωρίς να προκαλέσουν ανθρώπινη τραγωδία και ζημιές», είπε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.
Νωρίτερα ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα παραδώσουν τις βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών) στο Ισραήλ τις οποίες αποφάσισαν να μη στείλουν τον Μάιο, εξαιτίας των ανησυχιών που εξέφραζε τότε η Ουάσιγκτον για τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.
Η αναστολή είχε αποφασιστεί εξαιτίας του ότι στο ίδιο φορτίο περιλαμβάνονταν 1.800 βαρύτερες βόμβες, 2.000 λιβρών, και εξαιτίας «του αντίκτυπου που θα μπορούσαν να έχουν σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα», είχε εξηγήσει ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε εξάλλου «απογοητευμένος» για το γεγονός ότι τεχνητό λιμάνι που είχε στήσει ο αμερικανικός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, και στη θεωρία θα επέτρεπε την εκφόρτωση μεγάλων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας αλλά υπονομεύθηκε από σειρά προβλημάτων αφότου εγκαταστάθηκε, θα αποσυρθεί οριστικά προσεχώς.
«Έτρεφα την ελπίδα πως θα είχε περισσότερη επιτυχία», εξήγησε.
Η προβλήτα θα διαλυθεί και θα αποσυρθεί «οριστικά» σύντομα, ανήγγειλαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι.