Περισσότερα από 60 διεθνή ΜΜΕ ζητούν από το Τελ Αβίβ ανεξάρτητη πρόσβαση στη Λωρίδα
Περίπου 60 πτώματα έχουν βρεθεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων στη Σουτζάια, μια συνοικία της Γάζας απ’ όπου ο ισραηλινός στρατός λέει ότι αποσύρθηκε το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από δύο εβδομάδες επιχειρήσεων, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα.
«Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αποσύρθηκαν από τη συνοικία Σουτζάια, οι ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, με τη βοήθεια των κατοίκων, κατάφεραν να βρουν περίπου 60 μάρτυρες, μέχρι αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.
Οι άνθρωποι αυτοί ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια της συνοικίας στην Πόλη της Γάζας, η οποία έχει μετατραπεί σε «ζώνη καταστροφής», πρόσθεσε. Το 85% των κτιρίων κρίθηκαν ακατοίκητα ενώ όλες οι υποδομές «καταστράφηκαν», σύμφωνα με τον Μπασάλ.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «ολοκλήρωσε» την επιχείρηση στη Σουτζάια, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες από τις 27 Ιουνίου, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να φύγουν για να γλιτώσουν. Σύμφωνα με το Ισραήλ, κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν οκτώ σήραγγες ενώ σκοτώθηκαν «δεκάδες τρομοκράτες». Οι επιχειρήσεις συνεχίζοναι στο κέντρο της πόλης της Γάζας, στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα της UNRWA, της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στο Ταλ αλ Χάουα, στα νότια προάστια, ενώ αναφέρθηκαν και βομβαρδισμοί στη Σάμπρα, στα δυτικά.
Περισσότερα από 60 διεθνή ΜΜΕ ζητούν από το Ισραήλ ανεξάρτητη πρόσβαση στη Γάζα
Περισσότερα από 60 διεθνή ΜΜΕ δημοσίευσαν σήμερα μία ανοικτή επιστολή, με την οποία καλούν τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν στον Τύπο μια «άμεση και ανεξάρτητη πρόσβαση» στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από εννέα μήνες ενός καταστροφικού πολέμου.
Οι οργανισμοί CNN, BBC ή ακόμα και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητούν «από τις ισραηλινές αρχές να βάλουν αμέσως τέλος στους περιορισμούς που έχουν επιβάλει στα ξένα ΜΜΕ για την είσοδό τους στη Λωρίδα της Γάζας», όπως και να «παράσχουν μια ανεξάρτητη πρόσβαση στους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς, που θέλουν να μεταβούν στον θύλακα», αναφέρεται στην επιστολή, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Σε εννέα μήνες πολέμου, «οι διεθνείς δημοσιογράφοι δεν έχουν πάντα πρόσβαση στη Γάζα, με εξαίρεση σπάνια ταξίδια υπό συνοδεία, τα οποία οργανώνει ο ισραηλινός στρατός», σημειώνουν οι 64 υπογράφοντες, μεταξύ αυτών ο Guardian ή ακόμα και οι New York Times.
Αυτοί οι περιορισμοί επέβαλαν ένα «αδύνατο και παράλογο βάρος» στους ντόπιους δημοσιογράφους, προκειμένου να καταγράψουν αυτόν τον πόλεμο, με τον οποίο είναι και οι ίδιοι αντιμέτωποι, συμπληρώνουν οι υπογράφοντες.
Σύμφωνα με την Επιτροπή προστασίας των δημοσιογράφων, μια οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, η οποία συντόνισε την ανοικτή επιστολή, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου, γεγονός που καθιστά τη σύρραξη αυτή μία από τις φονικότερες για τον Τύπο. Όσοι απομένουν, εργάζονται σε συνθήκες «ακραίας στέρησης».
Τα ΜΜΕ που υπογράφουν ζητούν από το Ισραήλ να «σεβαστεί τις δεσμεύσεις του σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου παρέχοντας στα ξένα ΜΜΕ μια άμεση και ανεξάρτητη πρόσβαση στη Γάζα» και να «σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της σε σχέση με την προστασία των δημοσιογράφων ως αμάχων».
Στις αρχές του 2024, περισσότερα από 30 διεθνή μέσα ενημέρωσης απηύθυναν έκκληση για την προστασία των Παλαιστινίων δημοσιογράφων που έχουν παραμείνει στη Γάζα.