Μπλίνκεν: «Αποστέλλονται F-16 στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή»

Μπλίνκεν: «Αποστέλλονται F-16 στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή»

Σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΕΞ τα μαχητικά που ζητούσε το Κίεβο από το 2022 απογειώθηκαν από Δανία και Ολλανδία

Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία για την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής, στην οποία περιλαμβάνεται η δέσμευση της συμμαχίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στον αμετάκλητο δρόμο της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με πηγή του ΝΑΤΟ που επικαλείται το Reuters.

Στην κοινή δήλωση θα αναφέρεται επίσης, ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία, όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ερωτηθείς για την Ουκρανία στη διάρκεια ομιλίας του στο Δημόσιου Φόρουμ του ΝΑΤΟ, το οποίο πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο δίπλα από εκεί που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής, δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη F-16 αποστέλλονται στην Ουκρανία από την Δανία και την Ολλανδία «την ώρα που μιλάμε».

Οι Ουκρανοί ζήτησαν να προμηθευτούν αεροσκάφη F-16 από την αρχή του πολέμου το 2022. Ο ίδιος τόνισε, ότι «επιτυχία θα είναι μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ουκρανία» που «θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της» και «ολοένα και περισσότερο να ενσωματώνεται» με οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.