Προβληματισμός στους Δημοκρατικούς μετά το debate Μπάιντεν με Τραμπ – Πόσο εύκολο είναι να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν

Προβληματισμός στους Δημοκρατικούς μετά το debate Μπάιντεν με Τραμπ – Πόσο εύκολο είναι να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν

«Σκοπεύω να κερδίσω αυτές τις εκλογές» επιμένει ο αμερικανός πρόεδρος

Η απογοητευτική εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ έχει προκάλεσε πανικό στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι εξετάζουν αν μπορούν να αντικαταστήσουν τον 81χρονο πρόεδρο με έναν ισχυρότερο υποψήφιο.

Ενδεικτικό της «κακής» εμφάνισης του αμερικανού προέδρου είναι πως συντακτική επιτροπή της αμερικανικής εφημερίδας New York Times κάλεσε χθες Παρασκευή τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ της προηγουμένης με αντιμέτωπο τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του.

Άρθρο της σύνταξης, που μεταφορτώθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας χθες το βράδυ, υπό τον τίτλο «Για να υπηρετήσει τη χώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει την κούρσα», περιγράφει τον Δημοκρατικό πρόεδρο με όρους όπως «σκιά ηγέτη» αφού ο αρχηγός του κράτους, 81 ετών, «απέτυχε στη δική του δοκιμασία».Αγνώριστος, ο κ. Μπάιντεν μάσαγε λέξεις, άφησε ατελείωτες φράσεις, κοίταγε στο κενό κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του προχθές Πέμπτη.

Πάντως ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του επιμένει ότι θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. «Σκοπεύω να κερδίσω αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Μπάιντεν σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ. «Δεν μιλάω τόσο εύκολα όσο άλλοτε, δεν μιλάω με την ίδια ευχέρεια όσο πριν, δεν συζητάω το ίδιο καλά όσο παλαιότερα», παραδέχτηκε ο Μπάιντεν, την επομένη της ανεπαρκούς εμφάνισής του απέναντι στον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του.

«Σας δίνω τον λόγο μου, του Μπάιντεν. Δεν θα έβαζα ξανά υποψηφιότητα αν δεν πίστευα, με όλη μου την καρδιά και όλη μου την ψυχή ότι μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος ενώπιον των υποστηρικτών του στη Βόρεια Καρολίνα, μια πολιτεία την οποία «σκοπεύει να κερδίσει».

Πάντως, πάρα πολλοί είναι οι Δημοκρατικοί πια στους κόλπους των Δημοκρατικών, όχι δημόσια, που έχουν αρχίσει τις συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Τζο Μπάιντεν. Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος του ΕΡΤΝews, Βάνα Κουτρουλού, η αλήθεια είναι ότι είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

Θα διευκόλυνε να παραιτηθεί ο ίδιος, να πει ότι ο ίδιος αποσύρεται και είναι μια δύσκολη διαδικασία γιατί σχεδόν το 99% των 4.000 εκλεκτόρων στηρίζει την υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν.

Έχει ψηφίσει τον Τζο Μπάιντεν, οπότε το μόνο που μένει τυπικά είναι να επικυρωθεί και η υποψηφιότητά του στο συνέδριο των Δημοκρατικών μετά τις 19 Αυγούστου.

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν και επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και από τους κύκλους της οικογένειας Κλίντον που τον στηρίζουν ξεκάθαρα.

«Υπάρχουν και κακές βραδιές στα ντιμπέιτ. Πιστέψτε με, το ξέρω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Ωστόσο οι εκλογές αυτές εξακολουθούν να είναι μια επιλογή ανάμεσα σε κάποιον που έχει παλέψει όλη του τη ζωή για τους απλούς ανθρώπους και σε κάποιον που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του», αναφέρει ο Ομπάμα στην ανάρτησή του προσθέτοντας: «Η χθεσινή νύχτα δεν το άλλαξε αυτό».

Πάντως και τα αμερικανικά μέσα επιτίθενται στον Τζο Μπάιντεν με τους New York Times μεταξύ άλλων να αναφέρουν ότι είναι σκιά ηγέτη αυτή τη στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος και το καλύτερο που έχει να κάνει για τη χώρα είναι να αποσυρθεί.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πρέπει να φύγει ένας πολύ καλός πρόεδρος που κατάφερε να επουλώσει τις πληγές που είχε ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλον Δημοκρατικό και σε καμία περίπτωση δεν στηρίζει Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ η Washington Post δημοσίευσε μια λίστα με δέκα υποψηφίους που εν δυνάμει θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν. Η Washington Post κατονόμασε τους δέκα Δημοκρατικούς πολιτικούς που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην εκλογική κούρσα. Το δημοσίευμα γράφει ότι μετά την «ασυνάρτητη» ομιλία του προέδρου στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, το Δημοκρατικό Κόμμα άρχισε να ανακυκλώνει το θέμα του διορισμού νέου υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

Οι πιθανοί αντικαταστάτες

1. Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις.
2. Κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.
3. Γραμματέας Μεταφορών Πιτ Μπούτιγκιγκ.
4. Κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο.
5. Κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις.
6. Κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ.
7. Γερουσιαστής της Τζόρτζια Ράφαελ Γουόρνοκ.
8. Η πρώην Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα.
9. Γερουσιαστής από τη Μινεσότα, Έιμι Κλόμπουχαρ.
10. Κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιαρ.