«Κλείδωσε» η συμφωνία για τους νέους επικεφαλής της ΕΕ – Δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν για Φον ντερ Λάιεν

«Κλείδωσε» η συμφωνία για τους νέους επικεφαλής της ΕΕ – Δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν για Φον ντερ Λάιεν

«Αποστολή εξετελέσθη» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ

Οι ηγέτες των χωρών-μελών που συγκεντρώθηκαν για να αποφασίσουν σχετικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις του ευρωπαϊκού μπλοκ, κατέληξαν σε συμφωνία. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τα προτεινόμενα από τις τρεις πολιτικές ομάδες -ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι- πρόσωπα που θα αναλάβουν τα τρία κορυφαία αξιώματα της ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει για άλλα 5 χρόνια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αποστολή εξετελέσθη» και «τα καταφέραμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τρία πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ηγεσία της Ε.Ε. και τη Στρατηγική Ατζέντα για την περιόδο 2024-2029.

Ο Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, θα τον διαδεχθεί στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ δόθηκε το πράσινο φως στην Ούρσουλα τον ντερ Λάιεν να αναλάβει για άλλα πέντε χρόνια την Προεδρία της Επιτροπής και στην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας να πάρει τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου.

Παράλληλα, ισχυρό φαβορί για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραμένει η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα.