Η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής

Η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι εκταμιεύτηκαν 1,9 δισ. ευρώ «για να διατηρήσει το ουκρανικό κράτος σε λειτουργία»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνίες ασφαλείας με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, ότι σήμερα η ΕΕ εκταμίευσε 1,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της Ουκρανίας «για να διατηρήσει το ουκρανικό κράτος σε λειτουργία». Η συμφωνία με την ΕΕ καθορίζει τη δέσμευση του μπλοκ να βοηθήσει την Ουκρανία σε εννέα τομείς πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων όπλων, της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία και την αποναρκοθέτηση, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το Reuters.

Το σύμφωνο, μαζί με τα έγγραφα που υπογράφηκαν ανάμεσα σε Ουκρανία, Λιθουανία και Εσθονία, έρχεται να συμπληρώσει άλλες παρόμοιες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Ουκρανίας και των συμμάχων της, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας. Χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με το Κίεβο.

Αξιωματούχοι λένε, ότι οι συμφωνίες δεν είναι οι ίδιες με εκείνες που προβλέπει το αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά αποτελούν δέσμευση για παροχή όπλων και άλλης βοήθειας στην Ουκρανία για την ενίσχυση της δικής της ασφάλειας και την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής εισβολής.