Στο μικροσκόπιο ΗΠΑ και Νότιας Κορέας οι σχέσεις Ρωσίας με Βόρεια Κορέα

Στο μικροσκόπιο ΗΠΑ και Νότιας Κορέας οι σχέσεις Ρωσίας με Βόρεια Κορέα

Θα συζητήσουν το θέμα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας και η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας

Η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας Αβρίλ Χέινς θα βρίσκεται στη Νότια Κορέα και θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Γιουν Σουκ -Γέολ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και ενός πρόσφατου συμφώνου μεταξύ της Μόσχας και της Πιονγκγιάνγκ που υπόσχεται στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα νοτιοκορεάτικης εφημερίδας.

Η Χέινς θα συναντηθεί με τον Γιουν και θα συζητήσει την εμβάθυνση των σχέσεων Ρωσίας-Βόρειας Κορέας και τις προκλητικές κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ, αναφέρει η εφημερίδα Joongang Ilbo, επικαλούμενη ανώνυμο αξιωματούχο της εθνικής ασφάλειας.

Η συνάντηση θα είναι ανεπίσημη και δεν υπάρχει σχέδιο να δημοσιοποιηθούν οι συζητήσεις τους, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Το γραφείο του Γιουν δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Η πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι δοκίμασε με επιτυχία έναν πύραυλο που μπορεί να αναπτύξει πολλαπλές πολεμικές κεφαλές πλήττοντας διαφορετικούς στόχους στο πλαίσιο ενός στόχου που έχει θέσει ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν για την τελειοποίηση μιας σειράς στρατηγικών και τακτικών όπλων, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα μετά από 24 χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κιμ υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας , γεγονός που προκάλεσε ανησυχία σε αξιωματούχους στη Σεούλ και την Ουάσιγκτον, εν μέσω ισχυρισμών ότι η Πιονγκγιάνγκ προμηθεύει όπλα στη Ρωσία για την καταπολέμηση της Ουκρανίας, αναφέρθηκε στο δημοσίευμα.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ αρνούνται τέτοιες συναλλαγές όπλων.

Μετά την υπογραφή του στρατιωτικού συμφώνου από τον Κιμ και τον Πούτιν, η Νότια Κορέα δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο άμεσης προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, αντιστρέφοντας μια θέση που είχε διατηρήσει παρά τις πιέσεις της Ουάσινγκτον και της Δύσης.

Η Νότια Κορέα έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγέα όπλων, με στόχο να γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στον κόσμο.