Politico: «Κλείδωσαν» οι θέσεις των επικεφαλής σε Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Εξωτερική Πολιτική

Politico: «Κλείδωσαν» οι θέσεις των επικεφαλής σε Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Εξωτερική Πολιτική

Η ομάδα των διαπραγματευτών στην οποία συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξαν σε Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα και η Κάγια Κάλας θα αναλάβουν τις θέσεις των επικεφαλής σε Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ αντίστοιχα, σύμφωνα με το Politico.

Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για τους Σοσιαλιστές και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε για τους Φιλελεύθερους. Το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 27 Ιουνίου, κατά την οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Ένας από τους αξιωματούχους, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας στο Politico για την ευαίσθητη διαπραγμάτευση, σχολίασε ότι «στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι δεν θα αρέσει που (και πάλι) δεν συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, όπως είναι τώρα η πολιτική της ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η τρίτη μεγαλύτερη μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου». Ωστόσο, η Ιταλία είναι πιθανό να αποκτήσει ένα πολύ σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε: «Τώρα που συμφωνούν, αυτό (θα πρέπει να περάσει) εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» εκτίμησε.