Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης – «Η Βόρεια Κορέα έχει το δικαιώμα της αυτοάμυνας»

Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης – «Η Βόρεια Κορέα έχει το δικαιώμα της αυτοάμυνας»

Τα δώρα του Ρώσου προέδρου στον Βορειοκορεάτη ηγέτη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ συμφωνία στρατηγικής σύμπραξης, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το περιεχόμενο του εγγράφου δεν αποκαλύφθηκε ωστόσο στο στάδιο αυτό.

Ο Κιμ διαβεβαίωσε σήμερα τη Ρωσία για την «πλήρη υποστήριξή» του και για την «αλληλεγγύη» του στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία.

Η Βόρεια Κορέα «εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση, το στρατό και το λαό της Ρωσίας στη διεξαγωγή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία για να προστατεύσουν την κυριαρχία, τα συμφέροντα της ασφάλειας και την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας τους, δήλωσε ο Κιμ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, οι συνομιλίες τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ανδρών διήρκεσαν περίπου δύο ώρες και είχαν προηγηθεί διευρυμένες διαπραγματεύσεις.

Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως αυτή η συμφωνία «συνολικής στρατηγικής σύμπραξης» θα αντανακλά «τη βαθιά εξέλιξη της γεωπολιτικής κατάστασης στον κόσμο», την ώρα που η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θεωρούν αμφότερες τις Ηνωμένες Πολιτείες υπαρξιακό εχθρό τους.

Ο Πούτιν χάρισε στον Κιμ μια ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα

Ο Πούτιν δώρισε στον Κιμ Γιονγκ Ουν μια ρωσικής κατασκευής λιμουζίνα Aurus, ένα σετ τσαγιού και ένα ξιφίδιο ναυάρχου, όπως μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλο του Πούτιν.

Ο Πούτιν έλαβε ως δώρο διάφορα έργα τέχνης, φέρεται να δήλωσε ο Ουσάκοφ.