Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο αστροναύτης του Apollo 8 που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία «Earthrise»

Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο αστροναύτης του Apollo 8 που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία «Earthrise»

Ο 90χρονος πιλότος πετούσε με ένα μικρό αεροπλάνο, το οποίο συνετρίβη

O Γουίλιαμ Άντερς, ο αστροναύτης του Apollo 8 που τράβηξε την εμβληματική φωτογραφία «Earthrise» από το διάστημα το 1968, σκοτώθηκε όταν το αεροπλάνο που οδηγούσε μόνος του έπεσε στη θάλασσα, ανοιχτά των νησιών Σαν Χουάν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Ήταν 90 ετών.

Ο γιος του, Γκρεγκ Άντερς, επιβεβαίωσε τον θάνατο, σύμφωνα με το CNN. «Ο μπαμπάς μου πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα στα νησιά Σαν Χουάν», δήλωσε ο Άντερς στο CNN το βράδυ της Παρασκευής. «Η οικογένεια είναι συντετριμμένη και θρηνεί την απώλεια ενός σπουδαίου πιλότου», πρόσθεσε.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Σαν Χουάν ανέφερε σε δελτίο Tύπου ότι ένα αεροσκάφος κατέπεσε στα ανοικτά των ακτών του νησιού Τζόουνς.

 

Το κέντρο αποστολής έλαβε αρχικά μια αναφορά, η οποία έλεγε ότι ένα «αεροπλάνο που πετούσε από βορρά προς νότο και στη συνέχεια έπεσε στο νερό κοντά στο βόρειο άκρο του Jones Island βυθίστηκε».

Η ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε αργότερα ότι η σορός του πιλότου ανασύρθηκε από ομάδα δυτών μετά από πολύωρη έρευνα στην οποία συμμετείχαν πολλές υπηρεσίες και η οποία κάλυψε 215 ναυτικά μίλια. Τα νησιά Σαν Χουάν βρίσκονται περίπου 90 μίλια βόρεια του Σιάτλ.

 

 

Η φωτογραφία «Earthrise», η πρώτη έγχρωμη εικόνα της Γης από το διάστημα, είναι μια από τις πιο σημαντικές φωτογραφίες στη σύγχρονη ιστορία καθώς άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έβλεπαν τον πλανήτη.

 

Μέλος της αποστολής Apollo 8 τον Δεκέμβριο του 1968, ο Άντερς έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που έφτασαν στη Σελήνη, μαζί με τους Αμερικανούς συμπατριώτες του Φρανκ Μπόρμαν και Τζέιμς Λόβελ.

Το πλήρωμα περιφέρθηκε γύρω από τη Σελήνη δέκα φορές χωρίς να προσγειωθεί, πριν επιστρέψει επιτυχώς στη Γη στις 27 Δεκεμβρίου 1968.

Σε μια από τις σεληνιακές τροχιές, ο Άντερς τράβηξε μια φωτογραφία της Γης με φόντο το απέραντο σκοτάδι του διαστήματος, με την επιφάνεια του κρατήρα της Σελήνης σε πρώτο πλάνο.