Επιτυχημένη δείχνει η επέμβαση για τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας και φαίνεται ότι σταθεροποιείται η κατάσταση της υγείας του
Πάγωσε την διεθνή κοινότητα η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, το απόγευμα της Τετάρτης. Οι ηγέτες χωρών από όλους τους πολιτικούς χώρους τη χαρακτηρίζουν «επίθεση στη Δημοκρατία» αποτελεί την πρώτη σε βάρος Ευρωπαίου ηγέτη από το 2003, όταν δολοφονήθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς.
Η επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, εγείρει ερωτήματα όχι μόνο για τη χώρα του αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Σλοβακία είχε διαφορές υπό την ηγεσία του Φίτσο.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο υποβλήθηκε σε εγχείριση στην κοιλιακή χώρα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, με την κατάστασή του να σταθεροποιείται.
Πώς έγινε η απόπειρα
Ο Φίτσο περπατούσε ανάμεσα στο πλήθος μετά το τέλος μιας κυβερνητικής συνεδρίασης στην πόλη Χάντλοβα στην κεντρική Σλοβακία όταν αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν τέσσερις πυροβολισμούς και είδαν τον πρωθυπουργό να πέφτει στο έδαφος. Η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, ο Ρόμπερτ Φίτσο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε ένα κοντινό νοσοκομείο στην Μπάνσκα Μπίστριτσα. Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας στην Μπρατισλάβα ανέστειλε τη συνεδρίασή του καθώς ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα καταδίκασαν την επίθεση, την πρώτη του είδους της στην ιστορία της χώρας, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.
Ποιος είναι ο δράστης
Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία. Αργότερα, τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι πρόκειται για τον γνωστό Σλοβάκο λογοτέχνη, Γιουράι Τσιντούλα, 71 ετών. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο Τσιντούλα φώναξε προς το μέρος του Φίτσο, την ώρα που ο πρωθυπουργός συνομιλούσε με υποστηρικτές του και όταν τον πλησίασε, τον πυροβόλησε.
Τι σημαίνει για τη Σλοβακία
Η απόπειρα δολοφονίας έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης πόλωσης στην πολιτική σκηνή της Σλοβακίας, με τους αντιπάλους να κατηγορούν τον Φίτσο ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κράτος μαφίας. Οι σύμμαχοί του κατηγορούν την αντιπολίτευση και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι προκαλούν ρήγμα στο έθνος. Σε ένδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας στη χώρα, ορισμένοι από τους συμμάχους του Φίτσο είπαν μετά την απόπειρα δολοφονίας του ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι και τα «φιλελεύθερα» μέσα ενημέρωσης είχαν αίμα στα χέρια τους.
Τι σηματοδοτεί στην Ευρώπη
Από τότε που επέστρεψε στην εξουσία, ο Φίτσο έχει ευθυγραμμιστεί με τον ρρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν καλώντας την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Έχει εξοργίσει το κυρίαρχο ρεύμα της ΕΕ και τους συμμάχους της επικρίνοντας τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και λέγοντας ότι σκοπεύει να εξομαλύνει τους δεσμούς με τη Μόσχα. Ο Όρμπαν καταδίκασε τον πυροβολισμό του Φίτσο ως «ειδεχθή επίθεση εναντίον του φίλου μου» σε μια ανάρτησή του στο Χ. Οι ηγέτες της ΕΕ έσπευσαν επίσης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Φίτσο και τον λαό της Σλοβακίας μετά το περιστατικό.
Η δημοφιλία του Φίτσο στη Σλοβακία
Ο Φίτσο παραιτήθηκε το 2018 εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων για τον θάνατο ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε υποθέσεις για τη διαφθορά στη χώρα και ενέπλεκαν την αρραβωνιαστικιά του. Με την επιστροφή του στην εξουσία, ο Φίτσο εδραίωσε τη δύναμη του επί των θεσμών τον Απρίλιο, όταν εξελέγη ένας από τους στενούς του συμμάχους, ο Πίτερ Πελεγκρίνι, ως πρόεδρό της Σλοβακίας. Η νίκη του Πελεγκρίνι ερμηνεύτηκε ως έκφραση δημόσιας υποστήριξης για την ατζέντα του Φίτσο. Ως πρόεδρος του κοινοβουλίου, ο Πελεγκρίνι διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην προώθηση μιας αμφισβητούμενης αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος από τον Φίτσο, η οποία σήμανε των κώδωνα του κινδύνου στην ΕΕ.