Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι άκουσε πολλούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία

O πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίκο, τραυματίστηκε από πυροβολισμό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το NEXTA TV ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στη Μπρατισλάβα. Το TV Joj μεταδίδει, ότι δράστης ειναι ένας 71χρονος από το Λεβίτσε, ο οποίος συνελήφθη. Ο Ρόμπερτ Φίτσο διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δήλωσε στο Reuters μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου, όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός. «Ο Φίτσο νοσηλεύεται για τραύματα από σφαίρες που δέχθηκε και οι ζωτικές του λειτουργίες έχουν σταθεροποιηθεί», συμπλήρωσε η ίδια.

Μία αυτόπτης μάρτυρας είπε, ότι «απλώς επρόκειτο να του σφίξω το χέρι». «Όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί, κόντεψα να κουφαθώ», συμπλήρωσε η ίδια, η οποία είπε ότι άκουσε τρεις ή τέσσερις πυροβολισμούς. Η γυναίκα είδε τον Φίτσο να πέφτει στο έδαφος μπροστά της και πρόσθεσε, ότι είδε αίματα στο στήθος και το κεφάλι του, χωρίς να μπορεί να πει πόσο σοβαρά τραυματίστηκε. Το πρωθυπουργικό γραφείο ωστόσο ανακοίνωσε, ότι «ο Ρόμπερτ Φίτσο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή του».

Μητσοτάκης: Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου ομολόγου του. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media: «Είμαι συγκλονισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση».

Σοκαρισμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την επίθεση στον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος φέρεται ότι τραυματίστηκε από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα. «Είμαι σοκαρισμένη. Εύχομαι στον Ρόμπερτ Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ώστε να αναρρώσει από αυτήν την επίθεση», ανέφερε η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας στην ανακοίνωσή της.

«Σοκαριστική» χαρακτήρισαν την είδηση για τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Φίτσο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στον τραυματία. «Σοκαρισμένος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, για την επίθεση στον «φίλο του», όπως αποκάλεσε τον Φίτσο.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Μαρσέλ Τσιολάκου, δήλωσε επίσης «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την είδηση και τόνισε ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος» από την επίθεση και τόνισε ότι η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.