Το ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί αύριο Τρίτη στη Γουατεμάλα για να παραστεί σε περιφερειακή σύνοδο για τη μετανάστευση, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η επίσκεψη Μπλίνκεν πραγματοποιείται την ώρα που αριθμός ρεκόρ μεταναστών, κυρίως από την Κεντρική Αμερική και τη Βενεζουέλα, προσπαθούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ για να γλιτώσουν από τη φτώχεια, τη βία και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Μεταξύ του Οκτωβρίου και του Φεβρουαρίου σχεδόν 130.000 Γουατεμαλτέκοι πέρασαν παράνομα τα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία προστασίας των συνόρων. Την ίδια περίοδο οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής της τάξης εμπόδισαν περίπου 1,15 εκατ. μετανάστες να εισέλθουν στη χώρα.
Ο Μπλίνκεν θα ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Γουατεμάλα, η οποία θα πάρει μέρος στις διεθνείς συνομιλίες στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Λος Άντζελες για τη Μετανάστευση, εξήγησε ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Διακήρυξη αυτή υιοθετήθηκε το 2022 και ορίζει το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής στο δυτικό ημισφαίριο.
Ο Αμερικανός υπουργός «θα υπογραμμίσει τις προόδους μας αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και θα προετοιμάσει τα επόμενα κοινά βήματα για την ενίσχυση της ανθρώπινης διαχείρισης της μετανάστευσης και την αυστηρή εφαρμογή της, για τις νόμιμες οδούς και την πρόσβαση σε προστασία και για τη βελτίωση της ενσωμάτωσης των προσφύγων και των μεταναστών», εξήγησε ο Μίλερ.
Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Γουατεμάλας Μπερνάρντο Αρέβαλο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναγάγουν τη Γουατεμάλα, μια φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής, σε σύμμαχό τους στο θέμα της μετανάστευσης και στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Αρέβαλο τον Μάρτιο, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής ανακοινώθηκε αμερικανική βοήθεια ύψους 170 εκατ. δολαρίων (158 εκατ. ευρώ) για τη στήριξη «της ανάπτυξης, της οικονομίας, της υγείας και της ασφάλειας», είχε επισημάνει τότε η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.
Εν μέσω προεκλογικής χρονιάς στις ΗΠΑ το θέμα της μετανάστευσης έχει αναχθεί σε κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία τόσο του Μπάιντεν όσο και του αντιπάλου του και πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί τον Δημοκρατικό ότι δεν έπραξε αρκετά για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση.