Απορρίπτει το ρεπορτάζ που μετέδωσε το BBC
Η ιρανική δικαιοσύνη απέρριψε σήμερα πληροφορίες που δημοσίευσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, σύμφωνα με τις οποίες μια νεαρή διαδηλώτρια δέχθηκε σεξουαλική επίθεση και δολοφονήθηκε από μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, κατά τη διάρκεια του κινήματος διαμαρτυρίας του 2022.
Το μεγαλειώδες αυτό κίνημα, το οποίο συγκλόνισε το Ιράν για πολλούς μήνες, είχε πυροδοτήσει ο θάνατος, τη 16η Σεπτεμβρίου του 2022, της νεαρής Ιρανο-Κούρδισσας Μάχσα Αμινί, που είχε πεθάνει σε ηλικία 22 ετών αφότου συνελήφθη από την αστυνομία ηθών, η οποία την κατηγορούσε ότι παραβίασε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Την 20η Σεπτεμβρίου, η Νίκα Σακραμί, ηλικίας 16 ετών, εξαφανίστηκε, αφότου συμμετείχε σε μία από τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη. Το πτώμα της βρέθηκε μία εβδομάδα αργότερα.
Εκείνη την εποχή οι ιρανικές αρχές υποστήριξαν ότι είχε αυτοκτονήσει πηδώντας στο κενό από ένα κτίριο, αρνούμενες οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του θανάτου της και των διαδηλώσεων.
Όμως, το BBC μετέδωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η έφηβη κοπέλα είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση και δολοφονηθεί, αφού συνελήφθη από μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.
«Το υποτιθέμενο ερευνητικό ρεπορτάζ του BBC World για τη Νίκα Σακραμί έδειξε ότι αυτό το μέσο ενημέρωσης (…) δεν είναι ένα μέσο δεσμευμένο στην αλήθεια και την πραγματικότητα», δήλωσε σήμερα το μέσο επικοινωνίας της ιρανικής δικαιοσύνης Mizan Online.
Αυτή η έρευνα δείχνει ότι το BBC «δεν επέδειξε και δεν επιδεικνύει προσοχή στην πιο θεμελιώδη αρχή ενός τεκμηριωμένου ρεπορτάζ, ήτοι την ικανότητα να επαληθεύονται και να επιβεβαιώνονται οι πηγές και τα έγγραφα», συμπλήρωσε.
Η έκθεση της ιρανικής δικαιοσύνης, που περιλαμβάνει φωτογραφίες και έγγραφα τα οποία προέρχονται από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Τεχεράνης, απορρίπτει μεταξύ άλλων τις αιτιάσεις περί θωπείας και επιμένει στο γεγονός ότι η έφηβη αυτοκτόνησε, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης του 2022.
Οι αρχές έκαναν λόγο για «ταραχές» που υποκίνησαν το Ισραήλ, ορκισμένος εχθρός του Ιράν και χώρες της Δύσης.
Εννέα άνδρες εκτελέστηκαν στο Ιράν σε υποθέσεις που συνδέονται με τις διαδηλώσεις, κατηγορούμενοι κυρίως για δολοφονίες και άλλες βιαιοπραγίες σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας.