Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί ο Πούτιν

Με πυρηνικό πόλεμο απειλεί ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη, ότι αν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, το γεγονός θα θεωρηθεί ως επέμβαση

Με πυρηνικό πόλεμο απείλησε τη Δύση ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποιώντας σε δηλώσεις του, ότι η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη για αυτό και εάν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, θα εκληφθεί ως σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.

«Από στρατιωτική και τεχνική άποψη είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», είπε ο 71χρονος πρόεδρος της Ρωσίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1 και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, απαντώντας σε ερώτηση, εάν η χώρα είναι πραγματικά έτοιμη για έναν πυρηνικό πόλεμο. Ο Πούτιν είπε, ότι οι εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος ή στην Ουκρανία, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο γεγονός ως επέμβαση. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα του στρατηγικού περιορισμού», είπε ο Πούτιν. «Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι βιαζόμαστε για μία πυρηνική αντιπαράθεση, αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό» πρόσθεσε.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη βαθύτερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962 και ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει πολλές φορές, ότι η Δύση κινδυνεύει να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πυροδοτώντας έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μετά από οκτώ χρόνια σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Δύσης έχουν δεσμευτεί να νικήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά μετά από δύο χρόνια πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν λίγο λιγότερο από το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας. Μία χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ η φετινή, η Δύση παλεύει με το πώς να στηρίξει το Κίεβο ενάντια στη Ρωσία, η οποία έχει ενισχύσει τον στρατό της με εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και επανεξοπλίζεται πολύ πιο γρήγορα από τη Δύση.

Το Κίεβο λέει ότι αμύνεται ενάντια σε έναν κατακτητικό πόλεμο αυτοκρατορικού τύπου που έχει σχεδιαστεί για να διαγράψει την εθνική του ταυτότητα. Η Ρωσία λέει ότι οι περιοχές που ελέγχει στην Ουκρανία είναι πλέον Ρωσία.