Τι είπε για τους ομήρους στη Γάζα
Oι ΗΠΑ θα εξετάσουν επισταμένως ποια μέτρα θα λάβει η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους (Unrwa) ως απάντηση στις «βαθιά ανησυχητικές» καταγγελίες, όπως τις αποκάλεσαν, για εμπλοκή ορισμένων εκ των εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα διακόψει προσωρινά την πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Unrwa μετά τις πληροφορίες που έλαβε από το Ισραήλ σχετικά με τον φερόμενο ρόλο ορισμένων μελών του προσωπικού της υπηρεσίας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να διερευνήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες, κρίνοντας παράλληλα το έργο της «απαραίτητο».
«Είναι επιτακτική ανάγκη η Unrwa να διερευνήσει αμέσως, όπως είπε ότι θα κάνει, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι όπως πρέπει, και να επανεξετάσει τις διαδικασίες της», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου.
«Η Unrwa έπαιξε και συνεχίζει να παίζει έναν απολύτως απαραίτητο ρόλο για να διασφαλίζεται ότι οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια στη Γάζα επωφελούνται πραγματικά από αυτή», επεσήμανε ο Μπλίνκεν προσθέτοντας ότι «αυτό και μόνο υπογραμμίζει τη σημασία για την Unrwa να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και διεξοδικά».
«Αληθινή ελπίδα» για τους ομήρους στη Γάζα
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες Δευτέρα για «αληθινή ελπίδα» πως προσεχώς θα αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι που εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.
«Δεν μπορώ να πω περισσότερα, μπορώ όμως να πω ότι αποπερατώθηκε πολύ σημαντικό και παραγωγικό έργο και υπάρχει αληθινή ελπίδα για το μέλλον», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το AFP και το Reuters ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις επαφές το σαββατοκύριακο στο Παρίσι μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ.
«Η Χαμάς θα πρέπει να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Μπορώ απλώς να σας πω πως υπάρχει καλή και ισχυρή ευθυγράμμιση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες για το ότι πρόκειται για σωστή και ισχυρή πρόταση», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, αναφέρθηκε σε «αξιοσημείωτη πρόοδο» έπειτα από τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα το σαββατοκύριακο στη γαλλική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μεταφερθεί στη Χαμάς πρόταση για την κήρυξη νέας ανακωχής στον παλαιστινιακό θύλακο και την απελευθέρωση των ομήρων.
Το Κατάρ, με τη συνεργασία της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, ηγείται των προσπαθειών μεσολάβησης μετά το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου. Συνολικά, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν 132 όμηροι, από τους οποίους όμως τουλάχιστον 28 πιστεύεται πως είναι νεκροί.