Περίπου 20 κέντρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το χρησιμοποιούν
Σε νοσοκομείο του Λονδίνου σώθηκε 11χρονος από φάρμακο για τον καρκίνο, το οποίο είναι πολύ λιγότερο τοξικό από τη χημειοθεραπεία.
Ο Άρθουρ, ένα από τα πρώτα παιδιά που το δοκίμασαν, έχει πλέον καθαρίσει εντελώς τον καρκίνο στο αίμα του, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ.
Το φάρμακο είναι φιλικό καθώς μπορεί να δοθεί στο σπίτι και όχι στο νοσοκομείο ενώ δεν έχει τις βαριές παρενέργειες που έχουν τα φάρμακα της χημειοθεραπείας.
Ο 11χρονος όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το BBC, κουβαλούσε το φάρμακο μαζί του σε ένα σακουλάκι και το αποκαλούσε – το « Blina» του.
Το Blinatumomab ή Blina έχει ήδη άδεια για τη θεραπεία ενηλίκων με καρκίνο – και οι ειδικοί ελπίζουν να δείξουν ότι μπορεί να βοηθήσει με ασφάλεια και τα παιδιά.
Περίπου 20 κέντρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο το χρησιμοποιούν εκτός ετικέτας για παιδιά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Β-κυττάρων (B-ALL).
Το φάρμακο είναι μια ανοσοθεραπεία που αναζητά καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει. Και έτσι τα υγιή κύτταρα μένουν ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.
Το Blina δίνεται σε μια σακούλα υγρού που χορηγείται μέσω ενός λεπτού πλαστικού σωλήνα που παραμένει σε μια φλέβα στο χέρι του ασθενούς για πολλούς μήνες.
Μια αντλία που λειτουργεί με μπαταρία ελέγχει πόσο γρήγορα το φάρμακο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος – μια σακούλα μπορεί να διαρκέσει μέρες.
Όλο το κιτ μπορεί να μεταφερθεί σε ένα σακίδιο μικρότερο από ένα σχολικό βιβλίο Α4, καθιστώντας το πλήρως φορητό.
Οι γιατροί λένε ότι το Blina μπορεί να αντικαταστήσει μεγάλα κομμάτια χημειοθεραπείας – ίσως μέχρι και το 80% αυτής.
Ο επικεφαλής ερευνητής και σύμβουλος παιδο-αιματολόγος καθηγητής Ajay Vora δήλωσε: «Οι χημειοθεραπείες είναι δηλητήρια που σκοτώνουν τα λευχαιμικά κύτταρα αλλά επίσης σκοτώνουν και καταστρέφουν τα φυσιολογικά κύτταρα – και αυτό είναι που προκαλεί τις παρενέργειες τους.
“Το Blinatumomab είναι μια πιο ήπια, πιο ευγενική θεραπεία.”
Ένα άλλο στοχευμένο φάρμακο ανοσοθεραπείας, η θεραπεία με χιμαιρικό αντιγονικό υποδοχέα Τ-κυττάρων (CAR-T), έγινε επίσης πρόσφατα διαθέσιμη.
Αλλά είναι πιο ακριβό από το Blina και τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς πρέπει να ληφθούν και στη συνέχεια να τροποποιηθούν στο εργαστήριο πριν δοθούν πίσω ως φάρμακο, κάτι που απαιτεί χρόνο.