Υποστηρίζει ότι είπε ψέματα για τη φοίτηση των παιδιών της σε ιδιωτικό σχολείο
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν σήμερα την παραίτηση της υπουργού Παιδείας, την οποία κατηγορούν ότι είπε ψέματα σχετικά με τη φοίτηση των παιδιών της σε ιδιωτικό σχολείο, προκαλώντας άλλη μια κρίση στη νέα κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ.
Η Αμελί Ουντεά-Καστερά, στις αρμοδιότητες της οποίας υπάγονται επίσης ο Αθλητισμός και η διοργάνωση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την εγγραφή των γιων της σε ιδιωτικό σχολείο της γαλλικής πρωτεύουσας. Απέδωσε την επιλογή της στις «άπειρες ώρες (χαμένων μαθημάτων) που δεν αναπληρώνονται σοβαρά» στα δημόσια σχολεία, εκφράζοντας την «αγανάκτησή» της και δηλώνοντας ότι «κουράστηκε» με αυτήν την κατάσταση, όπως και «εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».
Δηλώσεις που δεν έγιναν δεκτές με ικανοποίηση από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών – κάποιοι τις χαρακτήρισαν «απίστευτες», σημειώνοντας ότι η υπουργός βρίσκεται σε αυτήν τη θέση για να επιλύσει τα προβλήματα στελέχωσης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και όχι για να τα εκμεταλλευτεί.
Η εξήγηση της Ουντεά-Καστερά ήταν ανακριβής, σύμφωνα με την εφημερίδα Libération. Το βράδυ της Κυριακής, επανερχόμενη στο θέμα, η αριστερή εφημερίδα έδωσε τον λόγο σε μια πρώην δασκάλα ενός από τους γιους της υπουργού, η οποία υποστήριξε ότι επέλεξε το ιδιωτικό σχολείο γιατί ήθελε το παιδί της να «πηδήξει» μία τάξη και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τις χαμένες ώρες διδασκαλίας ή τη μη αντικατάσταση των εκπαιδευτικών, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Το ψέμα αυτό την καθιστά ακατάλληλη» για το αξίωμα, δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό franceinfo ο Μανουέλ Μπομπάρ της Ανυπότακτης Γαλλίας, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς.
«Οι ημέρες περνούν και τα ψέματα συσσωρεύονται» αντέδρασε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιάν Ρουσέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι «είναι ώρα να παραιτηθεί». «Πρέπει να φύγετε τώρα, κυρία μου», ήταν το σχόλιο, στην ίδια πλατφόρμα, της βουλεύτριας των Οικολόγων Σαντρίν Ρουσό.
Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ο βουλευτής του Εθνικού Συναγερμού (ακροδεξιά) Ζουλέν Οντούλ κατήγγειλε τους «υπουργούς που ψεύδονται με χάρη, όπως η Αμελί Ουντεά-Καστερά», κρίνοντας ότι «πρέπει να φύγει».
Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πρισκά Τεβενό απάντησε: «Δεν ξέρω αν είπε ψέματα, λέω απλώς ότι εξήγησε για ποιον λόγο ο γιος της φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο».
Το Σάββατο η Ουντεά-Καστερά προσπάθησε να καθησυχάσει τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου τομέα, λέγοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό τους και ότι «λυπάται αν πλήγωσε» κάποιους από αυτούς. Σήμερα, ζήτησε «να κλείσει αυτό το κεφάλαιο των προσωπικών επιθέσεων» εναντίον της, με την ελπίδα να καταλαγιάσει ο σάλος.
Ο διορισμός της Ουντεά Καστερά στο διευρυμένο υπουργείο που περιλαμβάνει την Παιδεία, τη Νεολαία, τον Αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, είχε ήδη προκαλέσει τη δυσπιστία ορισμένων συνδικαλιστών που φοβούνταν ότι θα είναι μια υπουργός που θα ασχολείται με θέματα παιδείας «στο ημίχρονο» μεταξύ των άλλων υποχρεώσεών της. Στο πλαίσιο αυτό, άρχισε από σήμερα τις συναντήσεις της με τα συνδικάτα, για να τους παρουσιάσει τις προτεραιότητές της.
Το Snes-FSU, το μεγαλύτερο συνδικάτο των καθηγητών γυμνασίου και λυκείου, έχει ζητήσει από την υπουργό «να απολογηθεί δημοσίως», όμως «δεν λάβαμε ούτε σαφή απάντηση, ούτε κάποια δέσμευση», είπε σήμερα η Σοφί Βενετιτέ, η γενική γραμματέας του.
Τα συνδικάτα προκήρυξαν απεργίες για τις 25 Ιανουαρίου και την 1η Φεβρουαρίου.
Το θέμα αυτό θεωρείται αγκάθι και για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αύριο το βράδυ αναμένεται ότι θα παρουσιάσει, σε συνέντευξη Τύπου, τις προτεραιότητές του για τη χώρα και ενδέχεται να κάνει ανακοινώσεις και για την παιδεία.