Το πλοίο κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν
Ένοπλοι κατέλαβαν το πρωί της Πέμπτης δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με το ΑΠΕ πρόκειται για το τάνκερ «ST NIKOLAS».
Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ των μελών του πληρώματος είναι και ένας Έλληνας που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.
Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφαλείας Ambrey το δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ε-Τζασκ στο Ιράν όταν ανοιχτά του Ομάν επιβιβάστηκαν 4-5 ένοπλοι.
Το St.Nikolas που ονομαζόταν προηγουμένως Suez Rajan συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, σύμφωνα το Associated Press. Σε δήλωσή της στο AP, η Empire Navigation παραδέχθηκε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο, το οποίο έχει πλήρωμα 18 Φιλιππινέζων και έναν Έλληνα υπήκοο. Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε σήμερα πληροφορίες για ένα δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων ανατολικά της ακτής του Ομάν και στο οποίο έχουν ανέβει τέσσερις με πέντε ένοπλοι.
Οι ένοπλοι εισβολείς αναφέρθηκε πως φορούν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.
Η UKMTO, η οποία παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια της ναυτιλίας, ανακοίνωσε πως δεν μπόρεσε να έρθει σε περαιτέρω επαφή με το πλοίο και οι αρχές εξακολουθούν να διεξάγουν έρευνες για το επεισόδιο.
Ο Πέμπτος Στόλος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό ή για περαιτέρω πληροφορίες.
Εξάλλου σε ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey αναφέρεται πως σε βάρος του εν λόγω δεξαμενοπλοίου είχε ασκηθεί δίωξη στο παρελθόν για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου που αποτελούσε αντικείμενο κυρώσεων και κατασχέθηκε στη συνέχεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ambrey ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο και φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ι-Τζασκ του Ιράν.
Υπενθυμίζεται πως οι θαλάσσιες οδοί της Μέσης Ανατολής μαστίζονται το τελευταίο διάστημα από εντάσεις και επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων κυρίως από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ως αποτέλεσμα, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος πιθανών αντιποίνων από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιπολούν στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό, ιδίως μετά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη που καταδίκασε τους Χούθι και καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για πιθανές συνέπειες από τις επιθέσεις.