Μετά το βέτο της Ουάσιγκτον στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε χθες Σάββατο, πως θεωρεί τις ΗΠΑ «υπεύθυνες για την αιματοχυσία» στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το βέτο της Ουάσιγκτον στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.
Το σχέδιο απόφασης αυτό καταρτίστηκε έπειτα από την άνευ προηγουμένου ενεργοποίηση από τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες, του άρθρου 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον εκάστοτε επικεφαλής του να εφιστά την προσοχή του ΣΑ σε κάποιο ζήτημα «που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο» τη διατήρηση «της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Οι Αμερικανοί, σύμμαχοι του Ισραήλ, επανέλαβαν προχθές πως αντιτίθενται στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.
Χαρακτηρίζοντας «ανήθικη» την αμερικανική θέση, ο πρόεδρος Αμπάς είπε πως καθιστά την Ουάσιγκτον «υπεύθυνη για την αιματοχυσία» με θύματα «παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» εξαιτίας της δράσης των «δυνάμεων κατοχής», του Ισραήλ. Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του, οι ΗΠΑ είναι «εταίροι» του Ισραήλ «στα εγκλήματα της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης» που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ. «Αυτή η πολιτική αποτελεί κίνδυνο για τον κόσμο και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε ο κ. Αμπάς.
Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει έδρα τη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967. Το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάπου δυο μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου με έναυσμα την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έλαβε 13 ψήφους υπέρ, ενώ μια χώρα το καταψήφισε (οι ΗΠΑ) και μια απείχε (το Ηνωμένο Βασίλειο). Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Στάγεχ, είχε ήδη χαρακτηρίσει την αποτυχία της προσπάθειας να ζητηθεί κατάπαυση του πυρός από το Συμβούλιο Ασφαλείας «ντροπή» και «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κόεν έκρινε πως η κατάπαυση του πυρός θα παρεμπόδιζε την εξάλειψη «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», τον διακηρυγμένο στόχο των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου τουλάχιστον 17.700 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 48.780. Ωστόσο εκτιμάται ότι ο απολογισμός είναι βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι θαμμένοι στα συντρίμμια.
Στην επίθεση στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του εβραϊκού κράτους το 1948, σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά τις ισραηλινές αρχές.