Αν το σύστημα υγείας δεν αποκατασταθεί σύντομα, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς, προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Ο πληθυσμός της Γάζας, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο του λιμού, εάν ο ανθρωπιστικός εφοδιασμός σε τρόφιμα δεν συνεχιστεί, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Αυτή η οργάνωση του ΟΗΕ με έδρα τη Ρώμη, επισημαίνει πως παρέδωσε τρόφιμα σε 121.161 ανθρώπους στη Γάζα από την περασμένη Παρασκευή, την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός διάρκειας 4 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Αυτή η εκεχειρία παρατάθηκε κατά δύο ημέρες σήμερα. «Χάρη σε αυτήν την κατάπαυση του πυρός, οι ομάδες μας μπόρεσαν να δράσουν στο πεδίο και να μεταβούν σε περιοχές, τις οποίες δεν μπορούσαμε να επισκεφθούμε εδώ και πολύ καιρό. Αυτό που αντικρίζουμε είναι καταστροφικό», δήλωσε η διευθύντρια του Προγράμματος για τη Μέση Ανατολή Κόριν Φλέισερ, σε ένα δελτίο Τύπου.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, την ώρα που η σύρραξη διανύει την έβδομη εβδομάδα της, είναι «πάρα πολύ πιθανό ο πληθυσμός της Γάζας, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά, να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ μεγάλο κίνδυνο λιμού, εάν το Πρόγραμμα δεν είναι σε θέση να παράσχει συνεχή πρόσβαση σε τρόφιμα». Μια εκεχειρία διάρκειας 6 ημερών «δεν είναι επαρκής προκειμένου να υπάρξει ένας σημαντικός αντίκτυπος», εκτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, απευθύνοντας έκκληση για την «αδιάκοπη και τακτική παροχή» τροφίμων στη Γάζα.
Από την έναρξη του πολέμου που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια σε 759.082 ανθρώπους στη Γάζα.
ΠΟΥ: Κινδυνεύουν να πεθάνουν περισσότεροι άνθρωποι από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί από την πλευρά του, ότι υπάρχει κίνδυνος περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας, αν το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα δεν αποκατασταθεί σύντομα. «Ενδεχομένως θα δούμε περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς, αν δεν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το σύστημα υγείας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις επαναλαμβάνοντας την ανησυχία της για την εκδήλωση λοιμωδών, κυρίως διαρροϊκών, νόσων.
Επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων κατοίκων στην βόρεια Γάζα είπε: «Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει εμβολιασμός, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή, δεν υπάρχουν τρόφιμα. Διαπιστώσαμε πολύ υψηλό αριθμό περιστατικών διάρροιας στα παιδιά», πρόσθεσε. Χαρακτηρίζοντας την κατάρρευση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην βόρεια Γάζα «τραγωδία», η εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία της για την κράτηση μελών του ιατρικού προσωπικού από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά στην Γάζα, ο Τζέιμς Ελντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι τα νοσοκομεία στην Γάζα είναι γεμάτα παιδιά με πολεμικά τραύματα ή γαστρεντερίτιδα από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. «Συνάντησα πολλούς γονείς... Ξέρουν ακριβώς τι χρειάζονται τα παιδιά τους. Δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αυτό τα σακατεύει». Περιέγραψε ότι είδε ένα παιδί με κομμένο τμήμα του ποδιού του ξαπλωμένο στο πάτωμα του νοσοκομείου επί ώρες, χωρίς να λαμβάνει καμία ιατρική φροντίδα λόγω έλλειψης προσωπικού.