Πρόκειται για τη «Διεθνή Εκστρατεία για τη Διάσωση της Γάζας»
Τουρκικές φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν μία νέα αποστολή πλοίων στη Γάζα, με στόχο να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να παραδώσουν βοήθεια.
Πρόκειται για τη «Διεθνή Εκστρατεία για τη Διάσωση της Γάζας», στην οποία συμμετέχουν δεκάδες ενώσεις και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η «Ένωση Ελευθερίας και Αλληλεγγύης του Μαβί Μαρμαρά» και η «IHH Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας», που συνδέονται με τη γνωστή υπόθεση του πλοίου «Mavi Marmara» το 2010.
Πολλοί ακτιβιστές και πολιτικοί εκπρόσωποι από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Επιτροπή της Διεθνούς Εκστρατείας για τη Διάσωση της Γάζας, χθες, Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ζαχέρ Μπιράουι, επικεφαλής της εκστρατείας, δήλωσε ότι θα αγοραστούν πλοία και θα συγκεντρωθεί βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους για την άρση του εμπάργκο στη Γάζα. Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν αγοραστεί δύο πλοία από την Αλγερία και ένα πλοίο από την Υεμένη και ότι τώρα βρίσκονται στο στάδιο εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι τα πλοία να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη Γάζα τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Ισμαήλ Σονγκιούρ, πρόεδρος της «Ένωσης Ελευθερίας και Αλληλεγγύης του Μαβί Μαρμαρά», δήλωσε ότι «σήμερα, ξεκινήσαμε την εκστρατεία μας έναν νέο στόλο ελευθερίας με φίλους που έχουν ήδη ενωθεί μαζί μας από πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή, μιλάμε για χιλιάδες τόνους υλικού που θα σταλεί στην περιοχή. Για αυτό, λέμε ότι χρειαζόμαστε πλοία μεγάλου μεγέθους».
Οι διοργανωτές της συνέντευξης είπαν επίσης ότι 3.000 γιατροί προσφέρθηκαν να μεταβούν εθελοντικά στην Παλαιστίνη, στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησαν η Ένωση Υγείας και Πολιτισμού, η Διεθνής Ένωση Ιατρών και το τουρκικό συνδικάτο ιατρών και υγειονομικών TABİP-SEN, με σύνθημα «Μια ημέρα στη Γάζα».
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν συνδέεται με τον πρόσφατα εμφανισθέντα ως διοργανωτή της νηοπομπής 1.000 σκαφών από την Αλικαρνασσό στη Γάζα, Βολκάν Οκτσού, θέμα που εντέλει εξαφανίσθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.