Διεθνής Αμνηστία, Handicap international, Oxfam, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου και Save the Children προσπαθούν να βοηθήσουν τους αμάχους
Το ενδεχόμενο μιας ανθρωπιστικής παύσης διάρκειας 4 ημερών, την οποία προβλέπει η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, είναι «ανεπαρκές» προκειμένου να εισέλθει η βοήθεια που είναι απαραίτητη στη Λωρίδα της Γάζας, εκτίμησαν σήμερα μη κυβερνητικές οργανώσεις.
«Είναι ανεπαρκές και σίγουρα δεν είναι αρκετό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», επισήμανε ο Πολ Ο΄ Μπράιαν, εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης οι οργανώσεις Handicap international, Oxfam, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου και Save the Children.
«Σε 4 ημέρες, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τρόφιμα σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους, να προσφέρουμε φροντίδα σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους», επισήμανε η Ντανίλα Ζίζι, υπεύθυνη της Handicap International, εκτιμώντας πως πρόκειται για «μια σταγόνα στον ωκεανό».
Οι ΜΚΟ απευθύνουν έκκληση για την εγκαθίδρυση μιας «κατάπαυσης του πυρός», όπως και το άνοιγμα άλλων εισόδων στη Λωρίδα της Γάζας πέραν εκείνης της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να μπορέσουν να φθάσουν σε περισσότερες περιοχές των παλαιστινιακών εδαφών.
Με την ανθρωπιστική παύση που προβλέπει η συμφωνία, «θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε φάρμακα, καύσιμα, όμως δεν θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά και να φθάσουμε στους ανθρώπους που τα χρειάζονται», τόνισε ο γενικός διευθυντής των Γιατρών του Κόσμου Ζοέλ Ουελέρ.
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις επανέλαβαν, επίσης, την καταδίκη τους για τους βομβαρδισμούς εναντίον νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας, καταγγέλλοντας τον θάνατο πολλών μελών τους.
«Τα νοσοκομεία δεν θα πρέπει ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να αποτελούν στόχους», δήλωσε η Αβρίλ Μπενουά, γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ΗΠΑ.
Ο πάπας φοβάται μήπως υπάρξει «ένα βουνό από νεκρούς»
Ο πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε χωριστά σήμερα στο Βατικανό συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα και Παλαιστινίων που έχουν την οικογένειά τους στη Γάζα, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο να υπάρξει "ένα βουνό από νεκρούς" σε αυτό τον πόλεμο.
«Να προσευχόμαστε για την ειρήνη στους Αγίους Τόπους. Να προσευχόμαστε για να επιλυθούν οι διαφωνίες με τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση και όχι με ένα βουνό από νεκρούς από τη μια και από την άλλη πλευρά», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη στον κόσμο και τη Μέση Ανατολή.
Το μήνυμα αυτό δημοσιεύτηκε αφότου ο ποντίφικας δέχθηκε το πρωί «αντιπροσωπεία Ισραηλινών που μέλη της οικογένειάς τους κρατούνται όμηροι στη Γάζα και αντιπροσωπεία Παλαιστινίων», όπως εξήγησε στο τέλος της γενικής ακρόασης της Τετάρτης στην Αγία Έδρα.
Συμφωνία επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του Κατάρ για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων και μια τετραήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.
«Υποφέρουν πολύ, άκουσα πόσο υποφέρουν όλοι. Αυτό παράγουν οι πόλεμοι», πρόσθεσε ο ποντίφικας.
«Αλλά εδώ, έχουμε ξεπεράσει τα όρια του πολέμου, αυτό δεν είναι πόλεμος, αυτό είναι τρομοκρατία», πρόσθεσε ο πάπας, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στην αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα που διεξάγονται ως αντίποινα ή και στα δύο.
Ο Πάπας υπογράμμισε πρόσφατα ότι «κάθε άνθρωπος, είτε είναι χριστιανός, εβραίος, μουσουλμάνος, από οποιονδήποτε λαό και θρησκεία, κάθε άνθρωπος είναι ιερός, πολύτιμος στα μάτια του Θεού και έχει δικαίωμα να ζει ειρηνικά».