Υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία ότι θα εφαρμόσει «θεραπεία σοκ»
Ο άκρως φιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι, που υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία να εφαρμόσει «θεραπεία σοκ» για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Αργεντινής, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της τρίτης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, αναγνώρισε χθες Κυριακή το βράδυ ο κεντρώος αντίπαλός του, ο υπουργός Οικονομίας Σέρχιο Μάσα.
Ο Χαβιέρ Μιλέι, 53 ετών, «είναι ο πρόεδρος που εξέλεξε η πλειοψηφία των Αργεντινών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο κ. Μάσα, ο οποίος είχε καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 22η Οκτωβρίου.
Λίγη ώρα αφού ανακοινώθηκαν τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, ο υποψήφιος της περονιστικής (κεντροαριστερής) συμπολίτευσης δήλωσε σε υποστηρικτές του, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Μπουένος Άιρες, πως τηλεφώνησε στον κ. Μιλέι «για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή τύχη».
Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε προεκλογικά ριζοσπαστικά μέτρα στο πλαίσιο θεραπείας-σοκ, μεταξύ άλλων την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας, την εγκατάλειψη του πέσο και τη δολαριοποίηση της οικονομίας και τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, που διεμήνυσε πως θα περάσει από «αλυσοπρίονο» — δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις για μεγάλο μέρος των πολιτών.
Μολαταύτα προσέλκυσε στρώματα του πληθυσμού που λένε ότι έχουν απαυδήσει εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, με βασικά χαρακτηριστικά τον τριψήφιο πληθωρισμό (πλησιάζει το 150%), τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, το μεγάλο εξωτερικό χρέος (44 δισεκ. δολάρια).
Η νίκη του κ. Μιλέι θα μεταμορφώσει –πέρα από το πολιτικό σκηνικό της Αργεντινής– και την εξωτερική της πολιτική, καθώς ο επόμενος πρόεδρος δηλώνει πως δεν θέλει καμιά σχέση με «κομμουνιστές», αναφερόμενος στη Βραζιλία και στην Κίνα, ενώ θα επιδιώξει στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ.
Αποκαλούμενος συχνά ως ο Ντόναλντ Τραμπ της Αργεντινής, ο Μιλέι υιοθετεί ένα μείγμα αγάπης για τα ιδανικά του καπιταλισμού με κοινωνικά συντηρητικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της εναντίωσης στις αμβλώσεις, τις οποίες η Αργεντινή νομιμοποίησε το 2020.
Από την άλλη πλευρά, τάσσεται υπέρ της ελεύθερης πώλησης πυροβόλων όπλων και ανθρώπινων οργάνων: «Γιατί όλα πρέπει να ρυθμίζονται από το κράτος; Η πρώτη μου ιδιοκτησία είναι το σώμα μου», λέει.
Η εισαγωγή του δολαρίου ΗΠΑ και το κλείσιμο της Κεντρικής Τράπεζας είναι δύο από τα μέτρα που υπόσχεται μαζί με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών δημόσιων επιχειρήσεων.
Ορισμένοι οπαδοί χρησιμοποιούν επίσης σκηνικά για να μιμηθούν το αλυσοπρίονο που ο Μιλέι έχει συχνά κρατήσει ψηλά σε συγκεντρώσεις για να συμβολίσει τι θέλει να κάνει με τις κρατικές δαπάνες. Ο οικονομολόγος και λάτρης των σκύλων έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν περικοπές σε βασικά κοινωνικά θέματα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική ανάπτυξη.