Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Αισιοδοξία για απελευθέρωση ομήρων και πενθήμερη κατάπαυση πυρός

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Αισιοδοξία για απελευθέρωση ομήρων και πενθήμερη κατάπαυση πυρός

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ τα σημεία που μπλοκάρουν τη συμφωνία είναι πλέον «πολύ ήσσονος σημασίας»

Το Ισραήλ ελπίζει, ότι ένας σημαντικός αριθμός ομήρων μπορεί να απελευθερωθεί από την Χαμάς «μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Μίχαελ Χερζόγκ, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην εκπομπή «This Week» του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Η Washington Post ανέφερε σήμερα Κυριακή, ότι οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ και του Κατάρ ήταν κοντά σε μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, με αντάλλαγμα μια πενθήμερη κατάπαυση πυρός, που θα βοηθούσε να ενισχυθούν οι αποστολές έκτακτης βοήθειας σε πολίτες της Γάζας. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, ότι τα σημεία που μπλοκάρουν τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, είναι πλέον «πολύ ήσσονος σημασίας» και αφορούν κυρίως πρακτικά και υλικοτεχνικά ζητήματα.

Εν τω μεταξύ, οι μάχες μεταξύ μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων μαίνονται κοντά στην Τζαμπαλίγια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας και τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι, δήλωσαν γιατροί.

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε δηλώσεις του σήμερα τόνισε, ότι είναι «βαθύτατα σοκαρισμένος» από το γεγονός ότι δύο σχολεία του ΟΗΕ δέχθηκαν πλήγματα μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας, με συνέπεια τον θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων αμάχων, κυρίως γυναικών και παιδιών, καθώς αναζητούσαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ.

«Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι αναζητούν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ σε όλη τη Γάζα, εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων. Διαβεβαιώνω ότι οι εγκαταστάσεις μας είναι απαραβίαστες», ανέφερε σήμερα σε μία ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς, που διοικούν τη Γάζα, προκαλεί «έναν συγκλονιστικό και απαράδεκτο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», καλώντας για την ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός.