Ο Bρετανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε και με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα με την οποία συζήτησαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ
«Η στήριξη της Ουκρανίας κατά της επιθετικότητας του Πούτιν είναι για εμάς ζωτικής σημασίας», τόνισε μεταξύ άλλων από το Κίεβο, όπου μετέβη, ο νέος επικεφαλής της Βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο κ. Κάμερον επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία όταν συναντήθηκε τόσο με τον πρόεδρο Ζελένσκι όσο και με τον Ουκρανό ομόλογο του Ντμίτρο Κουλέμπα. 'Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Φόρειν Όφις, η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής έχει δεσμευτεί ότι θα παρέχει οικονομική στήριξη πάνω από 5 δισ. ευρώ ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να καθαρίσουν τα ναρκοπέδια, να συντηρήσουν τα οχήματά τους και να ενισχύσουν τις αμυντικές οχυρώσεις.
«Η Ρωσία πιστεύει ότι η Δύση θα στρέψει τελικά την προσοχή της αλλού και έτσι θα μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο. Αυτό όμως απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Έχω τονίσει στον πρόεδρο Ζελένσκι πως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοι μας θα στηρίξουν την Ουκρανία και τον λαό της για όσο χρόνο τους χρειαστεί για να πετύχουν τη νίκη», δήλωσε ο κ. Κάμερον. Παράλληλα σημείωσε με νόημα πως «όσο πλησιάζει ο χειμώνας, θα συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού καθώς αντιστέκεται στην παράνομη εισβολή του Πούτιν. Τους τελευταίους τρεις μήνες, απώθησαν τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα ανοίγοντας θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους ζωτικής σημασίας τόσο για την Ουκρανική οικονομία όσο και για τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων».
Από το 2015 μέχρι και σήμερα έχουν εκπαιδευτεί συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο 30.000 Ουκρανοί στρατιώτες στο πλαίσιο της επιχείρησης Interflex. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης σε βρετανικό έδαφος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης και με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα με την οποία συζήτησαν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκάθαρα πιστεύει ότι η Ουκρανία δικαιούται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Φόρειν Οφίς ενώ παράλληλα τονίζεται πως η Βρετανία εργάζεται με τους σύμμαχους για να επιτευχθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.
Ο κ. Κάμερον συναντήθηκε επίσης και με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανάκαμψη της οικονομίας της.