Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ – Παρά τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες τον αποκαλεί ακόμη «δικτάτορα»

Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Σι Τζινπίνγκ – Παρά τις «εποικοδομητικές» συνομιλίες τον αποκαλεί ακόμη «δικτάτορα»

Τι συμφώνησαν οι δύο ηγέτες

Παρά τις «εποικοδομητικές και παραγωγικές» συνομιλίες τους, ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως εξακολουθεί πάντα να θεωρεί αυτόν τον τελευταίο «δικτάτορα», επαναλαμβάνοντας έναν χαρακτηρισμό που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και αντιδράσεις από πλευράς Πεκίνου. «Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πάντως μίλησε για «εποικοδομητικές και παραγωγικές» τις συνομιλίες, αναφερόμενος στη συμφωνία για την αποκατάσταση των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δυο μεγάλων δυνάμεων και στην κινεζική στράτευση στον αγώνα εναντίον της φαιντανύλης.

«Ολοκλήρωσα αρκετές ώρες συνομιλιών με τον πρόεδρο Σι και θεωρώ πως πρόκειται για τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές που είχαμε», ανέφερε.

 

 

Η Κίνα δέχθηκε να λάβει «ορισμένο αριθμό αξιόπιστων μέτρων για να μειωθεί σημαντικά» η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος μετά τη σύνοδο των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ χθες Τετάρτη στην Καλιφόρνια.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε βάρος κινεζικού δικτύου που κατ’ αυτήν ενέχεται στην παραγωγή του ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς, στο οποίο αποδίδονται δεκάδες χιλιάδες θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η συνάντηση εισέφερε την επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δυο μεγάλων δυνάμεων, που είχαν διακοπεί για πάνω από έναν χρόνο, εξαιτίας της επίσκεψης της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι.

Ο Μπάιντεν αξιώνει η Κίνα να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, ο Σι Τζινπίνγκ οι ΗΠΑ να πάψουν να «εξοπλίζουν» τη νήσο

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος αξίωσε από τον Κινέζο ομόλογό του να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος μετά την πολυαναμενόμενη σύνοδο των δυο ηγετών χθες Τετάρτη στην Καλιφόρνια.

«Ζητήσαμε από τους Κινέζους να σεβαστούν την εκλογική διαδικασία στην Ταϊβάν», είπε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας την «αποφασιστικότητα» της Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στη νήσο.

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να «σταματήσει να εξοπλίζει την Ταϊβάν, τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.

«Οι πρέπει να μεταφράσουν τη θέση τους εναντίον της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’ σε απτές ενέργειες, να πάψουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας. Η επανένωση της Κίνας θα γίνει πραγματικότητα, είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο κ. Σι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συμφωνούν να γίνουν διμερείς συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ συμφώνησαν ακόμη να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα των κυβερνήσεών τους για την τεχνητή νοημοσύνη, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Οι πρόεδροι συμφώνησαν «η κινεζική και η αμερικανική κυβέρνηση να διεξαγάγουν συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Μπάιντεν διαβεβαιώνει πως θα μιλά «απευθείας» και «αμέσως» με τον Σι Τζινπίνγκ αν προκύψει κρίση

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το ότι μπορεί να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «απευθείας» και «αμέσως» σε περίπτωση κρίσης.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να «κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου (αυτού) ανάμεσα στον πρόεδρο Σι και εμένα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εκείνος και εγώ συμφωνήσαμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να καλέσει απευθείας και θα ακουστεί αμέσως», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Μπάιντεν για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης κάπου 240 ομήρων που κρατά η Χαμάς, συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από το Ισραήλ να είναι «εξαιρετικά προσεκτικό» στις επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

«Δεν θέλω να επεκταθώ διότι δεν γνωρίζω τι έγινε τις τελευταίες ώρες, όμως έχουμε εκτενή συνεργασία από πλευράς Κατάρ», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του.