Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα» – Διάγγελμα Μπάιντεν για τις εξελίξεις

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα» – Διάγγελμα Μπάιντεν για τις εξελίξεις

Σε ετοιμότητα πολέμου έθεσε το στρατό του Ισραήλ ο υπουργός Άμυνας - Το State Department καλεί τους Αμερικανούς σε όλον τον κόσμο να είναι προσεκτικοί για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ είπε σήμερα απευθυνόμενος σε στρατιώτες του Πεζικού που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», ανέφερε το γραφείο του, υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.

«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Είμαστε πρωτίστως και κυρίως επικεντρωμένοι στο να νικήσουμε τη Χαμάς», είπε ο ίδιος σύμφωνα με την Jerusalem Post και πρόσθεσε: «Οδηγώ στρατιώτες σε μάχες για 45 χρόνια. Είμαι υπεύθυνος για την ασφάλεια. Ήμουν υπεύθυνος γι' αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, είμαι υπεύθυνος για τη νίκη του Ισραήλ».

Σημείωσε περαιτέρω, ότι το IDF προετοιμάζεται για μια μακροπρόθεσμη εμπλοκή με τους εχθρούς του Ισραήλ, λέγοντας: «Δεν μιλάμε για μια σύντομη εκστρατεία – μιλάμε για μια παρατεταμένη εκστρατεία». Στη συνέχεια έθιξε την απειλή της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. «Η Χεζμπολάχ προσπαθεί να αμφισβητήσει το κράτος του Ισραήλ και τον Ισραηλινό Στρατό και έχει αναπτύξει δυνάμεις σε ισχυρούς αμυντικούς σχηματισμούς. Η δύναμη ολόκληρου του Ισραήλ είναι στη διάθεσή μας. Είμαστε σε εγρήγορση και αν η Χεζμπολάχ θέλει να ξεκινήσει πόλεμο, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τις φωτογραφίες της πόλης της Γάζας» είπε.

Διάγγελμα Μπάιντεν - Τι θα ανακοινώσει

Στις 3:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει διάγγελμα προς τον Αμερικανικό λαό, θέλοντας να τον προετοιμάσει για δυο επερχόμενες εξελίξεις. Το πρώτο είναι, ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει και να γίνει σφοδρότερος λόγω της χερσαίας επέμβασης, όμως -όπως θα πει- το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και τους πολίτες του απέναντι στην βαρβαρότητα της Χαμάς. Και το δεύτερο, ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει, ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο βοήθεια 100 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταιβάν. Χρήματα που όπως θα πει, είναι απαραίτητα, καθώς το κόστος της μη χρηματοδοτικής εμπλοκής της Αμερικής θα είναι πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον. Στο διάγγελμα του αναμένεται να στείλει και πάλι μήνυμα στο Ιράν και σε άλλους παίχτες στην περιοχή να μείνουν μακριά από τα πεδία των μαχών.

Την ίδια ώρα, προειδοποίηση παγκόσμιου συναγερμού εξέδωσε το State Department, εφιστώντας την προσοχή στους Αμερικανούς πολίτες σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει, ότι ο συναγερμός εκδόθηκε «λόγω της αυξημένης έντασης σε διάφορες περιοχές σε όλο τον κόσμο, της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ».

Το State Department συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οι Αμερικανοί πολίτες θα πρέπει:

  • Να βρίσκονται σε εγρήγορση σε τοποθεσίες όπου συχνάζουν τουρίστες.
  • Να εγγραφούν στο Πρόγραμμα εγγραφής έξυπνων ταξιδιωτών (STEP) για να λαμβάνουν πληροφορίες και ειδοποιήσεις και να διευκολύνουν τον εντοπισμό τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο εξωτερικό.
  • Να ακολουθούν το Υπουργείο Εξωτερικών στο Facebook και στο Twitter.