Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Υπέρ λύσης δύο κρατών ο Μπάιντεν – Βοήθεια «άνευ προηγουμένου» στο Ισραήλ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Υπέρ λύσης δύο κρατών ο Μπάιντεν – Βοήθεια «άνευ προηγουμένου» στο Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Ισραήλ να μην επαναλάβει «τα λάθη των ΗΠΑ» μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Το Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατόν», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Τελ Αβίβ όπου βρίσκεται.

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να μην επαναλάβει τα «λάθη» που διέπραξαν οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Ανακοίνωσε επίσης, ότι θα ζητήσει εντός αυτής της εβδομάδας από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια δέσμη βοήθειας «άνευ προηγουμένου» για το Ισραήλ. Τόνισε, ότι η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην υποκύψουν στην οργή και τόνισε, ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν σχετίζεται με τη Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός ενισχύει την πεποίθησή του για τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος έκανε μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ στηρίζεται από τους φίλους του. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά. Όχι σήμερα, ότι αύριο, όχι ποτέ», τόνισε.