Τι υποστηρίζει το Ισραήλ - Συνάντηση Νετανιάχου-Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ - Δηλώσεις καταδίκης από τον αραβικό κόσμο
Την οργισμένη αντίδραση και καταδίκη σε όλο τον αραβικό κόσμο έχει προκαλέσει η πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, ενώ ακόμη και σύμμαχοί του κατηγορούν το Ισραήλ, παρά την άρνηση του Τελ Αβίβ ότι φέρει την ευθύνη.
Η Χαμάς απέδωσε την έκρηξη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι «προσπαθεί σκληρά να αποφύγει την ευθύνη για τη βάναυση σφαγή που διέπραξε». Ο ισραηλινός στρατός όμως δήλωσε, ότι δεν εμπλέκεται και ότι η έκρηξη προκλήθηκε από λάθος πυροδότηση παλαιστινιακής ρουκέτας. Ο ισραηλινός στρατός μάλιστα δήλωσε ότι έχει «αποδείξεις», ότι οι μαχητές ήταν υπεύθυνοι για την έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας.
«Ο πύραυλος που δεν εκτοξεύτηκε, έπεσε στο πάρκινγκ έξω από το νοσοκομείο. Αν ήταν αεροπορική επιδρομή, θα υπήρχε κρατήρας εκεί. Αντίθετα, η πύρινη έκρηξη προήλθε από την κεφαλή του πυραύλου, που δεν εκτοξεύτηκε και το αχρησιμοποίητο προωθητικό του», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Ο Χαγκάρι είπε, ότι οι πληροφορίες του Ισραήλ θα μοιραστούν σεε Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους.
Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, τα οποία δημιούργησαν δεσμούς με το Ισραήλ στις Συμφωνίες του Αβραάμ του 2020, καταδίκασαν την «ισραηλινή» επίθεση. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζουν έντονα την ισραηλινή επίθεση… που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων νωρίς την Τετάρτη.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν «εξέφρασε την καταδίκη του Βασιλείου για τον ισραηλινό βομβαρδισμό». Το Μαρόκο, μια άλλη χώρα που αναγνώρισε το Ισραήλ το 2020, το κατηγόρησε επίσης για την επίθεση, όπως και η Αίγυπτος. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο «τον ισραηλινό βομβαρδισμό» του νοσοκομείου Ahli Arab, που οδήγησε «στον θάνατο εκατοντάδων αθώων θυμάτων». Χαρακτήρισε τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό» μια «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τερματίσει τις συνομιλίες για πιθανούς δεσμούς με το Ισραήλ, από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, χαρακτήρισε την έκρηξη «ειδεχθή έγκλημα που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής». Η Ιορδανία είπε, ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό περιστατικό», ενώ το Κατάρ, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, καταδίκασε τη «βίαιη σφαγή».
Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης, κατηγορώντας επίσης το Ισραήλ, το χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οργανωμένη κρατική τρομοκρατία». Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, κάλεσε την Τρίτη τους ηγέτες να «σταματήσουν αμέσως αυτή την τραγωδία». «Ποιο διαβολικό μυαλό βομβαρδίζει σκόπιμα ένα νοσοκομείο και τους ανυπεράσπιστους τροφίμους του;» έγραψε στο X.
Το χτύπημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός κύματος φονικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς που σκότωσε 1.400 ανθρώπους. Το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν κάλεσε σε «ημέρα οργής» κατά του Ισραήλ μετά την επίθεση. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας τη νύχτα, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Περισσότερες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με τον Λίβανο να ενώνεται με άλλα αραβικά κράτη κηρύσσοντας ημέρα εθνικού πένθους.
Το Ιράκ, το οποίο επίσης κατηγόρησε τις ισραηλινές αρχές, ζήτησε «άμεση και επείγουσα απόφαση» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να σταματήσει την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ εκατοντάδες διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, κραδαίνοντας παλαιστινιακές σημαίες. Η Αλγερία καταδίκασε την επίθεση ως «βάρβαρη πράξη» που πραγματοποιήθηκε από «δυνάμεις κατοχής».
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, χαρακτήρισε την επίθεση στο νοσοκομείο «απεχθές έγκλημα», ενώ αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις της Λιβύης. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο τόνισε σήμερα, ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ, φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο κατά των αμάχων στη Γάζα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσγειώθηκε στο Ισραήλ με την ελπίδα να σταματήσει η εξάπλωση του πολέμου. Ο Μπάιντεν αγκάλιασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την άφιξή του και αργότερα είπε ότι για την έκρηξη δεν φαινόταν να φταίει το Ισραήλ. «Με βάση αυτά που έχω δει, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς», είπε στον Νετανιάχου σε δηλώσεις του ενώπιον των ΜΜΕ.